Este un „eveniment astronomic care are loc o singură dată în viață”, spun specialiștii. Oamenii au șansa rară de a vedea explozia unei stele pitice la 3.000 de ani lumină distanță, potrivit The Guardian.

Steaua cunoscută sub numele de T Coronae Borealis, sau steaua Blaze, a fost văzută ultima dată în 1946 și va fi vizibilă din nou de acum până la începutul lunii septembrie 2024.

La fel de strălucitoare ca steaua Nordului

În ceea ce astronomii au numit „un eveniment care are loc o dată în viață”, lumina de la explozia termonucleară a unei stele a călătorit spre Pământ mii de ani și abia acum ajunge la noi.

T Coronae Borealis (cunoscută și ca T Cor Bor, T CrB și steaua Blaze) va fi la fel de strălucitoare ca steaua Nordului (pentru cei aflați în emisfera nordică).

Dr Laura Driessen, de la departamentul de fizică al Universității din Sydney, a spus că steaua Blaze va fi la fel de strălucitoare ca stelele din constelația Orion pentru cei aflați în emisfera sudică.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A renunțat la viața din SUA și și-a cumpărat o insulă în Finlanda cu banii de-o garsonieră confort redus în România- antena3.ro

Cum arată explozia unei supernove, surprinsă de telescopul Hubble:

Explozia este vizibilă o singură dată la 80 de ani

Supernova T CrB devine vizibila la fiecare 80 de ani dupa explozia termonucleara de pe suprafata unei stele pitice albe, aflată la aproximativ 3.000

de ani lumina distanta.

Cum s-a produs explozia? Steaua pitică a aspirat hidrogen de la o stea gigantă roșie vecină, ceea ce a dus la o acumulare de presiune și căldură care în cele din urmă a declanșat explozia.

Este de așteptat ca lumina să devină vizibilă cu ochiul lober oricând de acum până în septembrie.

Astronomii amatori spun că explozia stelei nu este încă vizibilă pe cer:

Unde poate fi văzută explozia stelară

„Va fi una dintre primele 50 de cele mai strălucitoare stele de pe cer. Va fi la fel de strălucitoare ca stelele din Carul Mare”, a declarat astrofotograful Dan Bartlett, potrivit Business Insider.

Experții recomandă pasionaților de astronomie să meargă în locuri izolate, aflate în afara orașelor, să privească direct spre cer și să folosească o aplicație cu harta stelelor pentru a găsi constelația T Corona Borealis. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si