VIDEO: UPDATE - BNR a majorat dobânda-cheie la un nivel record. Creditele se vor scumpi
BNR a decis miercuri să urce dobânda cheie cu 75 puncte de bază, la 6,25%. Majorarea intră în vigoare de la 6 octombrie 2022.
UPDATE
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022
„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2022, a hotărât următoarele:
• majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
• păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară”, arată comunicatul BNR transmis miercuri.
Decizia vine în contextul în care rata anuală a inflației a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Acest nivel al dobânzii cheie nu a mai fost atins din luna mai a anului 2010.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
ȘTIREA INIȚIALĂ
În cadrul tuturor şedinţelor de politică monetară din acest an BNR a decis majorarea dobânzii-cheie, în încercarea de a tempera "tsunami-ul" inflației.
Citeste si: Curs valutar BNR, azi 4 octombrie 2022. Cu cât se vinde euro la casele de schimb?
Cea mai recentă mutare făcută de Consiliul de Administraţie al BNR a fost în ședința din 5 august, când a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară până la nivelul de 5,50% pe an, de la 4,75% pe an,
Citeste si: VIDEO- Cresc ratele pentru sute de mii de români. Anunțul BNR despre noua valoare a indicelui IRCC
Decizia a intrat în vigoare începând cu data de 8 august 2022, iar banca centrală a explicat într-un comunicat de presă motivele majorării:
"Rata anuală a inflației a continuat să crească în luna iunie, dar într-un ritm încetinit, așa cum s-a anticipat, urcând la 15,05 la sută, de la 14,49 la sută în luna precedentă, în principal sub influența noilor scumpiri ale alimentelor procesate și combustibililor", a precizat BNR.
Şedinţa de miercuri, 5 octombrie, este penultima din acest an. Ultima şedinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară va avea loc pe data de 8 noiembrie, dată la care va fi aprobat şi Raportul asupra inflaţiei.
Citeste si: VIDEO- Dolarul a atins un nou record. La ce valoare a ajuns
Finalul acestui an ne-ar putea găsi cu o dobândă de referință de aproape 7%, în condițiile în care la începutul anului ea se afla la 2,5%.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În iulie 2022, BNR a majorat dobânda-cheie de la 3,75% până la 4,75%.
Anterior, în ședința din mai 2022, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022.
În aprilie, Banca Naţională a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an.
Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației.
Rata anuală a inflaţiei a depăşit 15% în iulie. ”Preţurile de consum în luna iunie 2022 comparativ cu luna mai 2022 au crescut cu 0,8%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iunie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 10,0%. Rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2022 comparativ cu luna iunie 2021 este 15,1%”, a transmis INS în urmă cu o lună.
Prognoza actualizată evidențiază perspectiva plafonării ratei anuale a inflației în trimestrul III al anului curent și a descreșterii ei ulterioare în mod gradual, dar pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent.
" Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei rămân însă o sursă majoră de incertitudini și riscuri la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare", a transmis BNR în cel mai recent comunicat privind politica monetară.