Momente lume în recesiune. De-a lungul timpului lumea a cunoscut mai multe momente în care s-a confruntat cu o criză economică. Iată care au fost cele mai cunoscute astfel de crize.

Momente lume în recesiune.

Șase momente în istorie când lumea a fost în recesiune

[Sursa foto: PixaBay]

Momente în care lumea a fost în recesiune

Criza economică mondială a început în decembrie 2007 atunci când s-a pierdut încrederea investitorilor americani în ipotecarea securitizată care a condus la o criză de lichidități și o injectare substanțială de capital în piețele financiare din partea Rezervei Federale americane, a BănciiAngliei și a Băncii Centrale

Europene. Indicele TED spread, care descrie riscul de creditare perceput în economia generală, a sărit în iulie 2007, timp de un an a oscilat, iar în septembrie 2008 a crescut din nou ajungând la valoarea 4,65% pe 10 octombrie 2008.

În 2008 bursele de valori s-au prăbușit sau au intrat într-o instabilitate profundă de muncă. Bănci, creditori și companii de asigurare au dat faliment la scurt timp. Țările care au fost afectate de criză au avut creșteri semnificative de salariu minim, impuse prin lege.

Una dintre consecințe a fost creșterea șomajului care ajunsese și la 12,8%. Letonia a fost cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, în timp ce Suedia s-a numărat printre țările mai puțin afectate, fiind una dintre cele șase țări europene care nu aveau introdus salariul minim.

Citește și: Jocurile de noroc vor fi impozitate. Ce se va întâmpla cu câștigurile de peste 1.000 de lei

Criza petrolului din 1973 a început când OPEC format la acea vreme din Egipt, Siria și Tunisia a proclamat embargo pentru livrările de petrol. Prețul unui baril de petrol crescuse de patru ori și putea provoca un colaps în buget. Criza a durat până în anul 1974.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Marea depresiune 1929-1940 a avut loc în SUA și s-a extins pe plan mondial în același timp cu crahul bursier din 29 octombrie 1929. Cauzele au fost de supraproducție, de distribuție inegală a bogăției, tarife ridicate și datoria de război. În 1993 rata șomajului ajunsese la 25%, iar salariile au fost scăzute cu 60%. SUA a adoptat o serie de -măsuri, prin care comerțul internațional scăzuse la o treime.

Criza financiară din Asia din 1997 a început în Thailanda după ce guvernul a lăsat moneda să se devalorizeze în fața dolarului american. Criza a durat până în anul 1999. În 1997 America a încercat să oprească propria recesiune prin scăderea ratelor dobândă, acestea au devenit mai atractive, iar piețele asiatice au început să piardă teren.

Piețele din Asia care s-au bucurat de succes au ajuns să se prăbușească: Thailanda cu 75%, Hong Kong cu 23% și Singapore cu 60%.Nicio piață financiară de pe întregul glob nu a rămas neatinsă.

Criza economică din Rusia (Criza Rublei) din 1998 a pornit de la mai multe acte de corupție. PIB-ul scăzuse cu 31% în 1998, multe firme au dat faliment și o parte din populație a ajuns să trăiască sub limita normală de trai.

Țările cele mai afectate au fost Coreea de Sud, Indonezia și Thailanda care au solicitat ajutor de 40 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional. Și China, Taiwan, Filipine și India au avut de suferit. 

Citește și: Nori negri peste Europa. "Ne așteaptă câteva luni dificile"

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Criza financiară internațională din 2008-2013 a pornit din SUA, în urma falimentului unei bănci  cunoscute. Principalele cauze au fost o politică monetară publică săracă, reglementări care nu erau potrivite, promovarea politicii banilor ieftini și evaziuni și fraude fiscale.

Criza datoriilor suverane 2009-2013 a produs dificultăți în cadrul refinanțărilor datoriilor guvernamentale. Cele mai afectate state au fost: Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Franța și Cipru.

Momente lume în recesiune.

Șase momente în istorie când lumea a fost în recesiune

[Sursa foto: PixaBay]

Ce impact are o recesiune globală

Fondul Monetar Internațional spune că „recesiunea globală pare să aibă loc pe parcursul unui ciclu care durează între opt și zece ani”. O creștere globală anuală a PIB-ului de 3,0% sau mai puțin este echivalentul unei recesiuni globale. 

Iată câteva sfaturi pentru a ieși dintr-o criză economică. 

  • Maximizează-ți economiile în lichidități (conturi de economii, conturi bancare, depozite la termen, investiții de tipul titlurilor de stat)

  • Realizează-ți un buget
  • Minimizează facturile lunare
  • Achită la timp facturile și utilitățile
  • Utilizează toate tipurile de variante pentru a reduce costurile
  • Achită-ți creditele bancare
  • Modifică-ți creditele (poți solicita o recalculare sau o refinanțare)
  • Găsește și alte surse de venit
  • Fă economii
  • Creează-ți cât mai multe relații și conexiuni

Citește și: O nouă taxă. Guvernanții vor să impoziteze bacșișul din restaurante cu 10%


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si