Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022? În tradiția ortodoxă, Sfânta Muceniță Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor și a fetelor. Pe fetele nemăritate care i se roagă le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită.

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022?

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022? Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: PixaBay]

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022?: Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia?

Sfânta Muceniță Filofteia este cinstită în Biserica Ortodoxă în fiecare an pe data de 7 decembrie.

Sfânta Muceniță Filofteia a viețuit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă încă nu se ştie cu exactitate dacă era din neam de români sau de bulgari. Numele ei în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă faţă de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani.

Chiar dacă moaştele sale se află la Curtea de Argeş de la sfârşitul sec. al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Citește și: Calendar ortodox 24 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

În tradiţia populară, SfântaFilofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi". În

scrierile religioase s-au consemnat mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022?

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022? Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri pe 7 decembrie 2022: Sfânta Muceniță Filofteia

Sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia îi ține departe pe creștini de boli și necazuri dacă este respectată așa cum trebuie. Bătrânii cred din cele mai vechi timpuri că viile sunt protejate de mană, dacă respectă ziua de 7 decembrie ca fiind nelucrătoare. 

Fetele care se roagă la Sfânta Muceniță Filofteia vor fi ajutate să se mărite, iar în popor femeile căsătorite care nu puteau avea copii se rugau la această sfântă pentru a le ajuta să rămână însărcinate.

Citește și: Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi

Această mare sărbătoare din calendarul creștin-ortodox mai era respectată și pentru a îndepărta bolile. Potrivit tradiției, cei care lucrează în ziua sărbătorii Sfintei Mucenițe Filofteia riscă să se taie sau să se lovească/ accidenteze la picior.

Cunoscută drept „aducătoarea de ploi”, procesiunile cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia pe timp de secetă au adus ploi și recolte bune.

Citește și: Mesaje de 1 Decembrie 2022 pentru români: La mulți ani, România!

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022?

Pe ce dată se sărbătorește Sfânta Muceniţă Filofteia în 2022? Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: PixaBay]

Sf. Muceniță Filofteia a murit la doar 12 ani

Deoarece că a dovedit milă faţă de toți oamenii sărmani pe care îi întâlnea în calea sa, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârsta de numai 12 ani. Chiar dacă  moaştele sale se află la Curtea de Argeş  de la sfârşitul sec.

al XIV-lea, abia în anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei 2022? Lista completă

În anul 1791, Mitropolitul Cosma a aruncat blestem de moarte asupra oricui va încerca să împartă trupul Sfântuliței. Și a hotărât ca numai mâna dreaptă a Sfintei Filofteia să fie lăsată la vedere, pentru a fi atinsă de credincioși. Blestemul arhieresc al mitropolitului Cosma Popescu al Ungrovlahiei (1787-1792):  „Cosma, Milostiv Bogin – cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop Mitropoliei Ungrovlahiei, fiindcă ne înștiințăm smerenia Noastră că din Sfintele Moaște ale Sfintei Mucenițe Filoteii, ce se află în Biserica Domnească din orașul Argeșu, s-ar fi risipindu în mici părticele, iată dar, poruncim cuvioșiei tale, Arhimandrite chir Partenie, igumen Argeșului, să le pecetluiești într-un săculețu de bogasin nou, lăsându-i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. Și așa pecetluite să le așezi în sicriu. Și să știe fieșcare să se ferească a nu cuteza să ciupească, cât de puțin din sfintele moaște, că am pus blestem asupra cui a cuteza a se atinge să ia. Într-aceasta și chip să urmezi! Și să fii blagoslovit! 1791, mai 10.” 

În ziua de 7 decembrie, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuţite: cuţite, furculiţe sau topoare, iar pâinea consumată la masă se rupe cu mâna.

Citește și: Calendar ortodox 23 noiembrie 2022. Ce sărbătoare este miercuri?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si