VIDEO - Taxa pe soare, ordonanța adoptată în timpul unei crize energetice
Surpriză de proporții din partea Guvernului. PNL și PSD vor să introducă o nouă taxă prin Ordonanță de Urgență a Guvernului pe care au numit-o taxa pe soare.
Guvernul intenționează să introducă prin OUG o nouă taxă, ordonanța ar fi fost dată cu o zi înainte de 1 decembrie, în minivacanță.
Taxa pe soare face referire la prosumatori, persoanele care folosesc panouri solare pentru energia regenerabilă. Statul român spune că cei care au astfel de panouri solare ar trebui să aibă un contor diferit față de consumatorii de energie electrică.
Potrivit autorităților, în funcție de consumul de energie al prosumatorilor, energie care este regenerabilă, ei ar trebui să poată plăti o taxă către statul român.
Citește și: Anunț ANPC, pentru părinţi, de Moş Nicolae: „Să achiziționeze jucării numai din magazinele specializate”
Contoarele inteligente trebuie montate până în anul 2024. Din anul 2024 aceste contoare vor deveni obligatorii.
Utilizatorii de energie regenerabilă vor fi nevoiți să își pună în locuințe contoare inteligente dacă utilizează energia din panourile fotovoltaice.
Vești mai puțin bune pentru întreaga Românie. De anul viitor, vom plăti mai mult la factura de energie electrică, deoarece contoarele inteligente devin obligatorii.
Citește și: O nouă lovitură pentru români. Ce taxe vor suporta
În anii ce urmează toți românii trebuie să aibă contoare inteligente, iar o parte din suma care va trebui plătită pentru instalarea unui astfel de aparat, va fi suportată de fiecare proprietar.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Până în acest moment, cei care şi-au montat, nu au plătit nicio taxă însă, pe viitor, există o lege implementată de Guvern, care prevede să fie plătită o taxă pentru ele.
Până la finalul anului 2028, toți românii trebuie să aibă montate contoare inteligente, iar o parte din costul instalării acestor aparate va fi suportat direct din buzunarele fiecăruia. Aproximativ două milioane de contoare inteligente au fost montate, până în acest moment, în România, din cele 9 milioane.
Un astfel de contor valorează 100 de euro și poate ajunge la 200 de euro. Așadar, cel mai probabil, ar putea fi vorba de 3-4% din costul aparatului ce va trebui plătit la factura de energie electrică, de fiecare proprietar. Până la finalul anului 2028, toată lumea trebuie să aibă montate astfel de contoare inteligente.
Aceste aparate pot fi coordonate de la distanță, ceea ce înseamnă că angajații companiilor vor putea citi indexul de la sediu, fără să se mai deplaseze la domiciliul consumatorului.
Citește și: VIDEO| Românii își vor putea plăti facturile în rate
Dacă modificările aduse ordonanței pe energie, care vor fi dezbătute și supuse la vot în Parlament, vor primi undă verde, românii și-ar putea plăti în rate facturile la energie electrică a cărei emitere a întârziat
minimum trei luni.Care vor fi tarifele la energie electrică de la 1 ianuarie 2023
- 0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună;
- 0,80 de lei/KWh pentru un consum între 100 KWh și 255KWh/lună;
- 1,3 lei/KWh- preț fix maxim pentru un consum care depășește 255KWh/lună și pentru industria mare/marii consumatori;
- 1 leu/kWh pentru IMM;
Citește și: Decizia finală privind facturile la energie. Cât vor plăti românii pe curent și gaze până în martie 2025