Ministerul de Finanțe dorește punerea legislației naționale în acord cu prevederile din Directiva UE 2017/1371 pentru a preveni o procedură de infringment din partea UE.

Citește și: VIDEO |Nicolae Ciucă, discurs în Egipt: „Să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de cereale ucrainene”

Conform Expunerii de motive prezentate de Guvern, pentru transpunerea completă a dispozițiilor din Directivă, se propune completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Citește și: O parte din românii care au primit cardurile de energie susțin că nu pot folosi voucherele

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: După 18 ani de căsătorie, un italian a aflat că soția sa fusese bărbat. A mers direct la tribunal- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Se propune pedeapsa cu închisoarea de la 7 la 15 ani pentru schemele frauduloase care au ca efect diminuarea cu cel puțin 10 milioane de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene. 

Un nou articol de lege anti-evaziune fiscală 

O nouă infracțiune este introdusă în lege și va fi luată în vizor de autoritățile fiscale de la noi. Este vorba de introducerea unui nou articol, art.9^1, având următorul cuprins:

Art. 9^1. Constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:
a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit
legii;
c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau
constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

ministrul finante

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Caciu

[Sursa foto: Facebook / Adrian Caciu]

Fraudele care aduc atingere intereselor financiare ale UE, pedepsite mai dur

Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal, instrument unional relevant la nivel european, în special în contextul operaționalizării recente a Parchetului European (EPPO), a avut termen de transpunere data de 6 iulie 2019.

Autorităţile române au notificat transpunerea completă a acesteia, dar în data de 02.12.2021 a fost declanșată de către Comisia Europeană o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru având ca obiect transpunerea incorectă a Directivei (UE) 2017/1371 față de o serie de state (Croația, Finlanda, Grecia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, România și Spania).

Potrivit scrisorii de punere în întârziere, autoritățile române au fost invitate ca, în termen de 2 luni de data primirii scrisorii de punere în întârziere, să comunice observații cu privire la modul în care au fost transpuse în legislația română unele prevederi din Directiva (UE) 2017/1371 privind infracțiunile, respectiv aplicarea legii penale în spațiu, care au fost apreciate ca nefiind transpuse în mod adecvat.

Modificări aduse legii de combatere a evaziunii fiscale

România a formulat anterior argumente cu privire la faptul că articolele incriminate au fost deja transpuse în legislația națională, dar acestea nu au fost acceptate de reprezentanții Comisiei Europene și ai Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Fiica milionarului Ioan Crișan, reținută pentru uciderea lui. Anchetatorii au aflat de ce Laura Crișan a comandat asasinarea acestuia- antena3.ro

"Pentru a elimina riscul ca eventualele modificări pe legislația existentă să interfereze cu dosarele penale aflate în soluționare, creând premisele unor efecte negative asupra acestora, s-a concluzionat asupra necesității unei reglementări noi, distincte, care să asigure transpunerea punctului (iii), fiind creat cu această ocazie un regim sancționator mai dur", spun oficialii din Ministerul de Finanțe.

Pentru o transpunere cât mai clară în legea românească, s-au avut în vedere elementele definitorii
prevăzute de Directivă pentru infracțiunile grave împotriva sistemului comun de TVA, respectiv infracțiunile să aibă un caracter transfrontalier și să implice un prejudiciu total de cel puțin 10.000.000 de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si