Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Postul Paștelui 2023 este cel mai lung de peste an, dar și cel mai aspru. În 2023, Postul Paștelui începe pe data de 27 februarie 2023 și se încheie pe 16 aprilie, ziua în care este prăznuită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Acest post se întinde pe o perioadă de 7 săptămâni, mai exact 48 de zile. 

Când are loc intrarea în post?

Postul Paștelui sau Postul Mare  începe pe 27 februarie 2023 și se termină pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox. Credincioșii se pregătesc de Lăsata Secului pe 19 februarie, când se lasă sec de carne și pe 26 februarie, când se lasă sec de brânză, în zile de duminică.

Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. 

Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Cu toate acestea, Postul Paștelui a devenit o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos.

Când se mănâncă pește?

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

[Sursa foto: PixaBay]

În Postul Paștelui există doar două dezlegări la pește, iar acestea se fac în zilele de mare sărbătoare din perioada postului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Momentul în care un bărbat fură 3 picioare de la un spital din București. Hoțul este de negăsit- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Prima dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este pe data de 25 martie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire. Este o sărbătoare importantă, cu cruce roșie, o zi în care cei care țin post pot consuma preparate din pește.

Cea de-a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023 este de Florii, cu o săptămână înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă anul acesta și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare? Mulți credincioși nu știu asta

Se mănâncă pește în Postul Paștelui pe data de 9 aprilie, în Duminica Floriilor. 

Rugăciunea care se citește în Postul Paștelui 2023

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

Citeste si: Veste rea pentru pensionarele cu venit de 2.000 de lei. Ce vor avea de plătit mai mult din 2025- kfetele.ro

Citeste si: Care este, de fapt, relația dintre Lavinia Pîrva și Andreea Bălan: "Mi-e colegă, dar..."- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele

vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Dragobete 2023. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si