Economia României ar putea crește! Economia țării ar putea să înregistreze o creştere de 3,2% în acest an şi de 3,5% în anul următor, potrivit Executivului european.

PIB-ul României în următorii ani

După estimările din iarnă ale Comisiei Europene PIB-ului României ar putea avea o creștere de 2,5% în 2023 şi 3% în 2024.

În ceea ce privește inflația, se estimează un nivel de 9,7% în 2023 şi 4,6% în 2024.

Citește și: Boom-ul jocurilor de noroc în SUA produce venituri record de 60 de miliarde de dolari

„Creşterea economiei ar urma să continue, deşi într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflaţiei persistente, a înăspririi condiţiilor de finanţare şi a creşterii mai reduse a partenerilor comerciali. Inflaţia ar urma să atingă nivelul de vârf în 2023, iar indicele preţurilor de consum va rămâne peste ţinta de inflaţie în 2023 – 2024 ”, a transmis Executivul comunitar, potrivit Agepres.

Şomajul ar urma să scadă doar parțial, menţinând înăsprirea pieţei forţei de muncă şi creşterea ridicată a salariilor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Deficitul bugetar ar urma să se situeze la 4,7% din PIB în 2023 şi să scadă la 4,4% din PIB în 2024, datorită creşterii solide a veniturilor şi a scăderii cheltuielilor ca procent din PIB.

Economia României ar putea crește! Anunțul Comisiei Europene

Economia României ar putea crește! Anunțul Comisiei Europene

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, creşterea consumului privat ar urma să rămână pe linia de plutire, datorită majorării salariilor şi a pensiilor, precum şi a extinderii plafonării preţului energiei până în 2025. 

În ciuda creşterii economice solide, perspectivele de pe piaţa muncii sunt limitate, deoarece îmbătrânirea populaţiei şi migraţia în masă au un impact negativ asupra locurilor de muncă.

Rata şomajului ar urma să scadă uşor, la 5,4% în 2023 şi 5,1% în 2024.

Citește și: Vouchere de 5000 de euro pentru persoanele cu dizabilități

Majorările de salarii au fost solide, mai ales în sectorul privat. Înăsprirea pieţei forţei de muncă, necesitatea de a face faţă scăderii puterii de cumpărare şi inflaţia ridicată ar trebui să contribuie majorări solide de salarii în 2023 şi 2024, mai transmite Executivul comunitar.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si