Incidentele din locurile destinate pentru copii încep să fie din ce în ce mai dese, spre disperarea părinților care nu știu unde să-și mai ducă copiii pentru a fi în siguranță.

Incidente grave în parcurile din București

O fetiță de 12 ani, din Capitală, a ajuns, miercuri seară la spital după ce o masă de ping-pong s-a rupt și i-a căzut pe picior.

Aceasta se mai afla în parc alături de încă alte trei fete care ar fi sărit pe masă, înainte ca aceasta să cedeze. Copila a fost dusă de urgență la spitalul Marie Curie cu fractură la un picior. Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au reacționat printr-un comunicat de presă. Ei spun că sunt în legătură permanentă cu medicii care se ocupă de îngrijirea copilului. Până la finalizarea anchetei în curs, locul de joacă în care a avut loc incidentul va rămâne închis, a mai precizat primăria.

Citește și: EXCLUSIV- Prima zi de școală 2023. Psiholog: ”Este foarte important ca părintele să nu uite că școlarul lui este, în primul rând, copilul lui”

Autoritățile ar trebui să impună și să supravegheze respectarea reglementărilor privind locurile de joacă.

Autoritățile ar trebui să impună și să supravegheze respectarea reglementărilor privind locurile de joacă.

[Sursa foto: Cotidianul]

Un alt incident teribil a avut loc la începutul lunii august într-un parc din Sectorul 6. O fetiță s-a electrocutat, după ce aceasta ar fi atins un stâlp de iluminat. Aflându-se într-o stare conștientă, minora a fost transportată la spitalul Grigore Alexandrescu.

În acest caz, polițiștii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

La ce trebuie să fie atenți părinții în locurile de joacă?

George Toda, CEO firme de amenajări și locuri de joacă, dar și terenuri de sport a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre cât de sigure sunt locurile de joacă din România, dar și din ce materiale ar trebui să fie realizate obiectele din parcuri astfel încât să nu fie periculoase.

Citește și: Ce a pățit un copil care s-a jucat de-a v-ați ascunselea în afara balconului de la etajul 6

”Este important ca părinții să verifice starea echipamentelor de joacă, să se asigure că nu sunt rupte sau ruginite și că sunt întregi. De asemenea, trebuie să acorde atenție suprafeței cauciucate, evitând zonele lipsă care ar putea cauza împiedicarea copiilor. Este vital să se verifice și suprafața de alunecare a toboganelor pentru a preveni eventualele accidente. Totodată, părinții ar trebui să respecte regulamentele și specificațiile legate de grupa de vârstă, pentru a se asigura că locul de joacă este potrivit pentru copiii lor”,  a spus directorul companiei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Locurile de joacă din țară prezintă un nivel variabil de siguranță.

Locurile de joacă din țară prezintă un nivel variabil de siguranță.

[Sursa foto: Colaj Waterboyz Romania - Facebook & Pixabay]

”Autoritățile ar trebui să impună și să supravegheze respectarea reglementărilor privind locurile de joacă, cum ar fi montajul autorizat ISCIR, conformitatea cu standardul EN1176 pentru echipamentele de joacă, utilizarea suprafețelor de protecție adecvate, și asigurarea că locurile de joacă au contracte de mentenanță valide cu o firmă specializată și autorizată ISCIR pentru a verifica starea tehnică a echipamentelor și a efectua reviziile necesare”,  a

mai adăugat George Toda.

Din ce materiale ar trebui realizate spațiile de joacă pentru copii?

Cât despre locurile de joacă din România, George Toda a spus că într-adevăr există multe spații vechi, însă sunt și parcuri sigure și moderne în care părinții își pot duce copiii la joacă.

Citește și: Inteligența artificială, între riscuri și beneficii pentru sistemul educațional

”Având în vedere incidentele recente din România, putem spune că locurile de joacă din țară prezintă un nivel variabil de siguranță. În continuare, există locuri de joacă ruginite, neîntreținute și vandalizate, inclusiv unele din perioada comunistă. Există desigur și eforturi de îmbunătățire, cu parcuri realizate la standarde europene, care sunt sigure, frumoase și moderne însă incidentele recente, precum cazurile pe care le-ați menționat, demonstrează existența riscurilor și necesitatea unor eforturi suplimentare pentru asigurarea siguranței copiilor în aceste spații”,  a precizat CEO-ul firme de amenajări și locuri de joacă.

Materialele folosite pentru amenajarea locurilor de joacă sunt importante atunci când vine vorba de siguranța celor mici.

Materialele folosite pentru amenajarea locurilor de joacă sunt importante atunci când vine vorba de siguranța celor mici.

[Sursa foto: Colaj Waterboyz Romania - Facebook & Pixabay]

Desigur, și materialele folosite pentru amenajarea locurilor de joacă sunt importante atunci când vine vorba de siguranța celor mici, întrucât ele trebuie să fie de calitate și foarte bine finisate.

”Materialele folosite în construcția locurilor de joacă trebuie să fie de calitate și adaptate condițiilor exterioare. Metalul ar trebui să fie galvanizat pentru a preveni ruginirea în timp. Elementele din material plastic ar trebui să fie fabricate din LLDPE (polietilenă lineară cu densitate scăzută) sau HDPE (polietilenă cu densitate înaltă) și să aibă tratament UV pentru a preveni fragilitatea la expunerea la soare. Lemnul utilizat trebuie să fie foarte bine finisat pentru a nu provoca înțepături, iar canturile și colțurile trebuie să fie rotunjite pentru a evita rănirile. Toate aceste măsuri sunt esențiale pentru a asigura siguranța și durabilitatea echipamentelor din locurile de joacă”,  a explicat George Toda.

Controale în locurile de joacă pentru copii din Capitală

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă a anunțat un plan de verificare a tuturor locurilor de joacă. ”Va fi o verificare complexă sub aspectul siguranței echipamentelor, sub aspectul planului de pază și al monitorizării video, al instalațiilor electrice în toate aceste facilități de agrement”, a transmis prefectul. În locurile de joacă unde nu se va găsi monitorizare video se vor da amenzi, iar administratorii vor fi obligați să monteze un sistem de monitorizare video.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Copiii, eroi în cărțile pe care le citesc/ Ioan Șerbu: ” O poveste personalizată te face să te simți foarte special”

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă a anunțat un plan de verificare a locurilor de joacă din București.

Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă a anunțat un plan de verificare a locurilor de joacă din București.

[Sursa foto: Waterboyz Romania - Facebook]

Ministerul Educației pune la bătaie 100 de milioane de euro pentru amenajarea unor spații unde copiii de până la 6 ani să-și poată petrece timpul supravegheați de personal specializat. Totodată, toate locurile de joacă pentru copii, precum și spațiile dedicate activităților sportive și recreative vor fi dotate cu echipamente speciale, adaptate persoanelor cu dizabilități, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament. 

„Autorităţile publice au obligaţia ca, până la 31 decembrie 2024, să includă în regulamentele locale, respectiv în planurile de reamenajare, reabilitare sau construire a spaţiilor de joacă şi a spaţiilor pentru activităţi sportive şi recreative, amplasarea a cel puţin unui echipament destinat persoanelor cu dizabilităţi”, conform proiectului de lege. Proiectul de lege stipulează că nerespectarea noilor dispoziții constituie contravenții care vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 lei și 25.000 lei. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si