Cu cât scad salariile în construcții, IT și industria agroalimentară după noile taxe propuse de Guvern
Noile măsuri fiscale și bugetare propuse de Guvernul României cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2024 ar putea reduce salariile în construcții, IT și industria agroalimentara, după ce dispar anumite facilități pe care le aveau angajații din aceste sectoare de activitate.
Author: Sorin Negru marți 19 septembrie 2023 , 17:42
Ministerul Finanțelor a lansat marți în dezbatere publică pachetul de măsuri care aduc modificări Codului Fiscal și urmăresc reducerea cheltuielilor instituțiilor și autorităților publice.
Proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare "pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung" poate fi consultat aici.
După cum s-a discutat la nivelul public în ultimele luni, Guvernul elimină o serie de facilități fiscale pentru IT-iști, angajații din construcții, sectorul agricol și industria alimentară.
Măsurile ar urma să intre în vigoare începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării legii în Monitorul Oficial, deci cel mai probabil de la 1 octombrie 2023.
Schimbări la impozitul pe venit al IT-iștilor
Pentru IT-ști se propune limitarea aplicării facilității fiscale existente în prezent la impozitul pe venit.
Guvernul spune că renunțarea parțială la facilitățile fiscale din IT s-ar aplica pe o perioadă de 5 ani, până la 31 decembrie 2028 inclusiv.
Facilități fiscale pe un singur contract de muncă. "Se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator în sensul restrângerii aplicării facilităților fiscale pentru un singur contract individual de muncă, raport de serviciu...", se spune în Expunerea de motive a proiectului de lege.
Eliminarea facilităților la sumele ce depășesc 10.000 lei brut. "Se propune introducerea unui plafon până la care se acordă scutirea de la plata impozitului pe venit, respectiv până la nivelul a 10.000 lei inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu se aplică facilităţile fiscale", spune Executivul.
Schimbări de taxe pentru angajații din construcții și industria agro-alimentară
Facilități fiscale pe un singur contract și în limita salariului brut de 10.000 lei. Se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale pentru sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară în sensul restrângerii aplicării facilităților fiscale pentru un singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, la nivel de angajat, la un singur angajator/plătitor de venit, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor de până la 10.000
lei inclusiv.
În cazul existenței mai multor raporturi juridice care generează venituri din salarii și asimilate salariilor, la unul sau mai mulți angajatori/plătitori de venituri, persoana fizică optează pentru acordarea scutirii pentru un singur contract individual de muncă, la un singur angajator/plătitor, pe baza declarației pe propria răspundere.
"Revizuirea condițiilor de acordare a facilităților fiscale, în sensul restrângerii aplicării acestora unui singur contract de muncă, la nivel de angajat, are în vedere faptul că se constată o majorare a numărului de contracte de muncă în domeniile pentru care se aplică facilitățile fiscale, ca
urmare a divizării contractelor în baza cărora venitul brut aferent depășește nivelul plafonului netaxabil de 10.000 lei, în mai multe contracte de muncă", explică inițiatorii proiectului de lege.
Angajații vor plăti CASS. Angajaţii din construcţii, sectorul agricol, din industria alimentară vor plăti contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS).
"Se propune eliminarea exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii,
sectorul agricol, sau în industria alimentară şi se încadrează în condiţiile pentru acordarea facilităților", spune textul de lege.
Cu cât scad salariile- dacă scad
Cum contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) reprezintă 10% din salariul brut, înseamnă că salariul net al angajaților din construcții, agricol și industria alimentară se diminuează cu 10%- în cazul în care angajatorii nu preiau o parte din noua povară fiscală, prin negocieri directe cu salariații.
În cazul sectorului IT, măsurile anunțate de Guvern vor afecta între 70% și 80% dintre specialiștii IT din România, spun reprezentanții asociațiilor de profil.
Impozitul pe venit de 10% va fi plătit de IT-iști doar pentru sumele care depășesc 10.000 de lei brut.
Legat de o posibilă reducerea a salariului cu cei 10% din suma care depășește 10.000 de lei brut (aprox.2.000 euro), este posibil ca angajatorii să acopere această pierdere printr-o creștere salarială compensatorie, spun experții în piața muncii.
Guvernul, acuzat că "bagă mâna în buzunarul românilor"
Liderii Opoziției au taxat noile măsuri fiscale pe care alianța de guvernare le propune mediului de afaceri și angajaților:
"Am luat act, în această dimineaţă, de pachetul de creştere a taxelor propus de Marcel Ciolacu, cu sprijinul PNL, subliniez. Dacă de la PSD, de la Marcel Ciolacu, un partid socialist, ne-am fi aşteptat la acest tip de comportament în care bagă mâna în buzunarul românilor pentru a hrăni clientela de partid, aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără complicitatea PNL, fără complicitatea ministrului de Finanţe, care este din partea PNL, domnul Boloş, un partid care a uitat să fie liberal, un partid care nu este de dreapta. Evident, ne vom opune cu toate forţele acestui act profund nedrept care loveşte în economia românească, loveşte în antreprenori, în profesiile liberale, în oricine poate, în mintea lor, să contribuie cu bani la succesul clientelei politice PSD şi PNL, la plata pensiilor speciale, la plata sinecurilor, la finanţarea clientelei de partid", a declarat președintele USR, Cătălin Drulă.