Suntem abia în ziua a treia a războiului neașteptat declanșat de gruparea Hamas în sudul Israelului și nimeni nu știe exact câte zile, săptămâni sau luni ar putea dura noul conflict, care a reaprins tensiuni istorice în regiunea Orientului Mijlociu. Cel mai plauzibil efect economic pe termen scurt și mediu, mai ales în cazul escaladării conflictului, va fi scumpirea petrolului și implicit a carburanților, cu atât mai mult cu cât există un embargo asupra importurilor din Rusia, celălalt focar de război care afectează lumea în prezent.

Primele efecte în plan economic ale războiului din Israel s-au văzut pe burse, care au înregistrat scăderi la deschiderea piețelor, luni dimineață. 

"O astfel de situație aduce motive de îngrjorare în rândurile investitorilor internaționali care se refugiază de regulă în 'active de refugiu', cum ar fi aurul, francul elvețian sau titlurile de stat americane. Este posibil ca aurul să crească în perioada următoare", a explicat prof. dr. Ion Radu Zilișteanu, doctor în economie, pentru Știrile Kanal D.

Citește și: Statele Unite ale Americii au început să livreze muniție suplimentară Israelului. "Va începe să plece astăzi şi va sosi în zilele următoare"

Potrivit profesorului în economie, bursele europene au reacționat cu cele mai mari scăderi, luni dimineață, în special bursa germană, în timp ce principalii indici bursieri din SUA au înregistrat scăderi mai mici.

"Asta denotă o atitudine de expectativă în cazul investitorilor din SUA. Bursele europene au reacționat mult mai repede pentru că suprapunerea a două zone de conflict, în Ucraina și Israel, în proximitatea lor geopolitică a generat îngrijorare", spune prof. dr. Ion Radu Zilișteanu.

Prețul petrolului crește după izbucnirea războiului din Israel

Un efect aproape sigur al noului conflict din zona Orientului Mijlociu este creșterea prețului la țiței.

Războiul declanșat sâmbătă dimineața a dus deja la creșterea prețului petrolului pe piețele internaționale.

"Prețul petrolului crește de regulă în astfel de situații, când apar evenimente de tipul 'Lebăda Neagră', ca să folosim termenul lui Taleb", spune profesorul de economie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În primele ore de după izbucnirea războiului din Israel prețul petrolului Brent a crescut cu 3,14 dolari la 87,72 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a crescut cu 3,28 dolari la 86,07 dolari pe baril.

O eventuală creștere a prețului la țiței s-ar putea vedea și în prețul combustibililor din România în următoarele zile sau săptămâni, mai ales că vine pe fondul unor scumpiri constante de-a lungul anului 2023.

razboi israel

Prețul petrolului crește în situații de război, mai ales că zona de conflict este Orientul Mijlociu

[Sursa foto: Pexels.com]

Războiul din Israel, posibile efecte în zona imobiliară din România

Războiul început sâmbătă dimineața în Israel ar putea afea multiple efecte economice în România, care să afecteze atât cetățeanul obișnuit, cât și bugetul de stat.

"O consecință probabilă a războiului din Israel pentru România ar putea fi vizibilă pe piața imobiliară", a explicat dr. Ion Radu Zilișteanu pentru Stirile Kanal D.

"Există foarte mulți dezvoltatori imobiliari din Israel care sunt activi în România, iar faptul că ei vor fi afectați de război la ei în țară i-ar putea face să-și limiteze afacerile de aici", spune profesorul de economie.   

Războiul din Israel, posibile efecte în zona imobiliară din România

Războiul din Israel, posibile efecte economice în România

Ce efecte economice ar putea avea războiul din Israel pentru românii obișnuiți

Nu este exclus ca noul focar de război din Israel, suprapus peste cel dintre Rusia și Ucraina, să aibă inclusiv efecte bugetare în cazul României, consideră experții în economie.  

"Dacă anumite zone din business vor fi afectate, atunci efectele se vor vedea și în încasările bugetare mai mici, din impozite și taxe. Era suficientă o singură zonă de conflict în proximitatea României, pentru a avea probleme economice", a explicat dr. Radu Zilișteanu.

Cele două zone de război din proximitatea țării noastre  se suprapun peste o problemă sistemică generată de pandemia de coronavirus- este vorba de întreruperea lanțurilor de aprovizionare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cetățenii români obișnuiți ar putea resimți și în buzunarele proprii efectele războiului din Israel, mai ales dacă au loc noi escaladări ale conflictului.

"Am văzut ce s-a întâmplat imediat după izbuncirea războiului dintre Rusia și Ucraina: s-au scumpit materialele de construcții, au apărut problemele cu cerealele...", mai spune prof. dr. Ion Radu Zilișteanu.  

În mod surprinzător, bursa de la București se afla pe creștere luni dimineață, semn că nu a ajuns încă valul de îngrijorare.

De regulă, piața bursieră românească, una foarte mică în comparație chiar cu bursele din regiune, are o inerție mai mare la astfel de evenimente cu impact global. 

Noi scumpiri la petrol, luni dimineață

Prețurile petrolului au crescut cu peste 3 dolari pe baril, luni dimineață, în timp ce ciocnirile militare dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas au adâncit incertitudinea politică în Orientul Mijlociu și au ridicat îngrijorări cu privire la aprovizionare, potrivit Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 3,10 dolari, sau 3,67%, până la 87,68 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a fost de 86,05 dolari pe baril, în creștere cu 3,26 dolari sau 3,94%.

Creșterea prețurilor petrolului a inversat tendința descendentă de săptămâna trecută- cea mai mare scădere săptămânală din martie 2023 până în prezent.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si