Cătălin Cherecheș s-ar afla pe o insulă din Italia, alături de mama și soția lui. Primarul din Baia Mare nu este însă primul politician din România care ar fi fugit în Peninsulă, imediat după o condamnare penală. Printre numele grele care au fugit în Italia odată ce au apărut problemele cu legea se mai numără și Alina Bica, Dragoș Săvulescu, Daniel Dragomir, dar și Marian Zlotea.

Italia pare că a devenit un refugiu pentru românii acuzați de fapte de corupție ori alte infracțiuni economice.

Legislația diferită, dar și anumite aspecte ce afectează extrădarea i-au determinat să aleagă ca destinație una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Avocatul Adrian Cuculis a explicat, în exclusivitate pentru Știrilekanald.ro cum au ajuns VIP-urile să trăiască în Peninsulă, ce reguli trebuie să respecte acolo și mai ales care sunt motivele pentru care instanțele de judecată decid să respingă cererile României privind extrădarea.  

politicieni romani italia inchisoare

Celulele dintr-o închisoare, localitate din Italia și Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare

[Sursa foto: colaj Fotojet]

De ce aleg tot mai mulți politicieni și afaceriști condamnați să fugă din România în Italia

Legislația în vigoare, din țara noastră, pedepsește anumite fapte de corupție sau infracțiuni economice cu până la 7 ani de închisoare cu executare. Pe de altă parte, în Italia, faptele ce nu implică violență sunt pedepsite diferit.

Citește și: Surse: Cherecheș s-ar afla în Italia alături de soție și mama lui. Edilul i-ar fi păcălit pe polițiștii de frontieră de la Vama Petea

Astfel că infracțiunile economice sau de corupție pot fi sancționate doar cu un arest la domiciliu ori control judiciar, după cum explică avocatul Adrian Cuculis.

"Italia are o altă legislație în ceea ce privește infracțiuni de gulere albe precum evaziunea fiscală, fraudă cu tot felul de fonduri, faptele fără violentă în general. Făptașilor li se permite inclusiv să stea într-un arest la domiciliu sau chiar și în control judiciar.

Atâta vreme cât noi, spre exemplu, avem pentru anumite fapte o închisoare până la 7 ani de zile, iar ei au închisoare până la trei ani de zile, inclusiv în ceea ce privește cooperarea judiciară polițienească și să spunem așa comparația pe care putem să o facem între tipul acesta de infracțiuni, evident că italienii nu văd lucrurile acestea ca fiind niște probleme atât de mari, în așa fel în cât să extrădeze mai ales dacă ei acolo au și rezidență", a precizat el, pentru Știrilekanald.ro.

Rezidența italienească și cum afectează procesul de extrădare

Rezidența italienească, un domiciliul stabil în Peninsulă sau chiar obținerea cetățeniei ar putea fi soluții prin care procesul de extrădare să fie împiedicat, explică avocatul. Spre exemplu, multe dintre persoanele care au fugit din România s-ar fi putut gândi să obțină inclusiv cetățenie în Italia.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Mariana Moculescu, detalii picante despre întâlnirile amoroase cu Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare! Ce a putut să zică la TV, în direct: „Este foarte bărbat, e ceva de înnebunești. Deci mă uit la soție și spun”

"Rezidența italienească este dată de un buletin, de un imobil cumpărat sau poate chiar și un domiciliu acolo, prin obținerea unei cetățenii. Trebuie să spunem că și în România dacă faci o investiție de 1.000.000 de euro devii cetățean român.

Probabil că s-au gândit foarte mulți dintre cei care au fugit de pușcărie să apeleze la o asemenea formă de a dobândi cetățenia acolo prin plata unor sume de bani, fiind oameni cu foarte mare dare de mână", a precizat Adrian Cuculis.

Rezidență însă nu le oferă certitudinea că nu vor putea fi extrădați în România, odată ce persoanele sunt condamnate sau se emite mandatul european de arestare, însă poate favoriza în decizia țării gazdă de a refuza predarea respectivului inculpat.

"Nu doar rezidența le oferă această șansă, însă rezidența aduce o oarecare apartenență, ești favorit în momentul în care ești rezident într-un asemenea stat, față de o persoană care nu este rezident. Această apartenență te favorizează", a mai adăugat el.

catalin chereches

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, în timpul unui discurs 

[Sursa foto: Facebook]

Condițiile din închisorile românești, unul dintre factorii de decizie în cazul "fugarilor"

Totodată, avocatul Adrian Cuculis spune că în România condițiile din închisori nu sunt cele mai bune, problemele fiind adesea semnalate. Din aceste motive, de cele mai multe ori, vinovații pot alege să fugă tocmai pentru a beneficia de un mediu mai bun pe perioada detenției.

Nu este exclus nici ca persoanele în cauză să invoce condițiile din penitenciare tocmai pentru a convinge instanța din Italia să refuze cererea de extrădare.

"Nu trebuie să ne ascundem nici de faptul că România chiar are niște probleme grave și serioase în ceea ce privește închisorile. Doar cine nu a trecut vreodată, măcar în vizită pe acolo, poate să afirme faptul că nu ar trebui să mai vorbim despre inculpați și să spunem că nu au nicio problemă că acolo sunt bine mersi.

Citeste si: Ce părere a avut Dan Bălan despre Arsenium, atunci când s-au cunoscut: "Mă privea de sus, dar asta e chestia lui, așa privește el oamenii!"- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Închisorile din România sunt infectate, în fiecare an, de ploșnițe. Găsești și păduchi, geamuri sparte, de foarte multe ori ai și probleme serioase cu încălzirea, ai probleme inclusiv cu toaleta care este împărțită de prea multe persoane, raportat la legislația în materie", a mai explicat Adrian Cuculis, pentru Știrilekanald.ro.

localitate din italia

Localitate din Italia, destinație de vacanță preferată de turiști și condamnați români

[Sursa foto: PixaBay]

De ce ar putea refuza Italia cererile de extrădare

Motivele invocate mai sus, dar și noțiunea de << dosar politic >> folosită adesea în cazul persoanelor acuzate de infracțiuni de corupție sunt principalele aspecte ce determină statul să refuze extrădarea fugarilor români.

Dincolo de asta, avocatul Adrian Cuculis aduce în discuție și faptul că acestea motive duc la imposibilitatea extrădării cetățenilor.

"Știm și faptul că noțiunea de << dosar politic >> este folosită deseori de politicienii care sunt condamnați, mai ales pe zona de DNA, pentru a justifica cumva o motivare în respingerea extrădării lor dintr-o anumită țară.

Toate elementele acestea, conduc de foarte multe ori la o imposibilitate de extrădare a anumitor persoane, sigur cu largul concurs al apărătorilor din Italia. Oamenii își fac treaba și de ce să nu spunem și lucrul acesta, mai vorbesc unii pe la colțuri cum că ar fi chiar și anumite instanțe mai prietenoase cu astfel de infracțiuni și atunci ei aleg cumva să se ducă în acestea zone precum Bari sau Sardinia. Vorbim despre instanțe care ar ține, într-un fel sau altul, cu aceste persoane și nu le-ar extrăda în momentul în care se primește o cerere din partea României", a mai explicat el.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si