Pe data de 29 noiembrie 2023, Camera Deputaților a adoptat ca for decizional un proiect de lege care aduce mai multe modificări referitoare la capitolele din Codul Penal, cu privire la persoanele care au primit condamnare definitivă.

Care este obiectul de reglementare a proiectului de lege?

Această inițiativă legislativă a fost adoptată cu 230 de voturi ,,pentru'', trei ,,împotrivă''. De asemenea, un deputat s-a abținut.

Obiectul de reglementare al proiectului de lege este înăsprirea pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate.

Ce riscă cei care nu se predau pentru a merge la închisoare

Ce riscă cei care nu se predau pentru a merge la închisoare

[Sursa foto: PixaBay]

În cazul în care o persoană se sustrage de la executarea unei astfel de pedepse, este echivalentă cu o evadare.

Mai mult decât atât, o altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare. Aceasta se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată de la data evadării.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

"Evadarea din starea legală de reţinere sau de deţinere se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârşită prin folosire de violenţe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Se consideră evadare: a) neprezentarea nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate; b) părăsirea, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere.

c) încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau condiţiilor de deplasare, stabilite potrivit legii", prevede Codul penal în vigoare, la articolul 285.

Un nou alineat introdus prevede ca:

„Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei”.

Citește și: VIDEO- Cătălin Cherecheș, dat în urmărire generală, după ce a fost condamnat la închisoare

Ce consecințe au cei care nu se prezintă în șapte zile?

Cei care au fost condamnați definitiv și nu se prezintă în șapte zile, pentru a fi pusă în executare pedeapsa, au pedeapsă suplimentară între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare.

În cazul prevăzut de alineatul care s-a introdus,   „pedeapsa pentru infracţiunea de evadare se aplică o singură dată, indiferent de numărul de zile cu care s-a depăşit termenul de prezentare la organul de poliţie”.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Adevărul dureros al morții artistului Liam Payne. Ce au descoperit autoritățile- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citește și: UPDATE- Cătălin Cherecheș a fost prins în Augsburg, Germania. Edilul va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei cu închisoarea/ Reacția ministrului de Interne, Cătălin Predoiu

În acest sens, "pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării".

"Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art .285 alin.(3¹) din Legea nr 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare şi art. II sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 285 alin. (3¹) din Legea nr.286/2009, cu modificările şi completările ulterioare", mai arată propunerea legislativă, potrivit Antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si