Sunt nume care ne plac doar pentru că persoane dragi le poartă. Mai sunt și acelea pe care le știm din filme sau din cărți. Oricum ar fi, să alegem numele pentru viitorul copil nu e treabă ușoară. Iar un prenume neinspirat poate stârni hohote de râs. Am vrut să vedem cum își mai botează românii copiii, dar și cum ne influențează această alegere întreaga viață, a transmis Simona Pătruleasa.

Cea mai mare provocare pentru părinți: alegerea numelui potrivit pentru copil

Numele. Ne deschide porți sau ne ghidează. E bagaj greu sau reper în viață. Acum vorbim însă despre acele nume care ne... înveselesc.

Și nu sunt exemple izolate. Cei de la Evidența Populației au văzut de-a lungul timpului multe ciudățenii în materie de... prenume. Andaluzia, Amorel sau Rândunel completează și ei lista românilor pe care părinții i-au vrut mai... speciali. Își fac loc și Eugidiu, Exacustodian sau Monamur. Ne întrebăm... oare Supplexa Memoranda și Salomeea Guinea au avut de furcă să se prezinte în copilărie?

Lăsăm gluma la o parte și vrem să aflăm chiar de la români: ce contează cu adevărat când alegem numele nou-născutului?

"Sunteți cu cel mic și voiam să vă întrebăm cum îl cheamă. Moraru Roberto-Andrei. Cum ați ales numele? De la televizor, ascultam o melodie, iar Andrei a venit de la mine, mi-a plăcut mie", a spus un părinte.

Dacă unii s-au inspirat din melodii, alții și-au găsit prenumele favorite în... mitologia greacă.

"Adonis! De unde numele acesta? De la un film care i-a plăcut foarte mult lui maica-sa, și i-am pus numele Adonis. Ție îți place? Da, este un zeu", a spus un părinte.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Multe dintre prenumele „la modă” în ultimii ani sunt de origine englezească, uneori adaptate la specificul local.

"Stephanie. Am o fetiță. Cum ați ales? Soacra mea din Canada. De acolo v-ați inspirat? Da, da, de acolo", a spus un părinte.

Acest tătic a avut și câteva nume pe lista neagră.

"Nu Dominic. Orice, dar nu Dominic. Și ca fată nu Raisa. De ce? Deci e epidemie, Dominic, Raisa și așa mai departe, nu, nu accept situația asta", a spus un tătic.

Iar dacă alții se gândesc din timp la alegerea numelui, altora, inspirația le vine pe moment.

"Îl cheamă Matias. Cum ați ales? În ultimul moment. Cum așa? Da, când eram în sala de operație mi-a venit în minte.Mi-a venit așa dintr-o dată ca eram nehotărâtă. Voiam să-l cheme Martinel. Martinel? De ce? Așa mi-a venit mie, mi se părea frumos", a spus un român.

În 2022, printre cele mai căutate nume au fost cele cu rezonanță biblică: Noah, Lucas, Moise, Ava sau Matias. Trendul s-a păstrat și anul acesta, alături de prenumele scurte, ușor de propunțat, ca Sara, Nina sau Ian.

Un lucru e sigur: numele pe care-l purtăm ne va însoți, cu mici excepții, toată viața.

E important să fim atenți și la cum sună alăturate prenumele și numele de familie al copilului. Mai ales că în țara noastră predomină numele neaoșe, românești.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Așa arată harta numelor de familie din țara noastră. Dacă ne uităm în partea sudică, vedem că cele mai populare nume sunt Popescu și Dumitru. La nivel național însă Popa este pe locul întâi, cu zece județe. Bineînțeles, în ținutul secuiesc numele Nagy și Kovacs sunt cele mai întalnite. Ieșite din tipar sunt Suceava cu Rusu, și Bihorul cu numele Varga.

În țara noastră, sufixul -escu este cel mai des folosit, și are semnificația de istorică de „fiul lui”.

Citește și: O femeie din Hunedoara susţine că a fost trimisă la morgă, din greşeală, în perioada pandemiei: ”Îmi făceau autopsia de vie și m-a trezit Dumnezeu!"


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: