Veste bună pentru tinerele mame din România care au copii mici și nu-și permit să-i crească. Guvernul  acordă începând din 2024 un ajutor de 2.000 lei pentru mamele defavorizate din bani europeni.

Citește și: VIDEO- Mai mulți bani pentru donatorii de sânge. Care sunt condițiile care trebuie respectate pentru a dona sânge?

Guvernul a adoptat recent un act normativ care stabilește măsuri de acordare de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

Sprijinul principal acordat este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Cine sunt persoanele eligibile pentru tichetele sociale de 2.000 lei

Categoriile de persoane defavorizate care beneficiază de sprijin material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, şi care au calitatea de destinatari finali sunt:

a) mamele care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;

b) mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

c) mamele care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale sau pe baza

unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;

d) mame care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;

e) mamele minore care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului;

f) mamele care nasc începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Prin excepție de la prevederile  art. 3 alin.(1), în cazul decesului mamei, tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi pot fi acordate taților sau persoanelor cărora le este încredințat copilul.

În situația sarcinii multiple, măsura de sprijin se acordă fiecărui cuplu mamă-nou născut.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

tichete electronice mame

Sprijinul principal acordat este în valoare de 2.000 de lei

Tichetele sociale de 2.000 de lei, plătite din fonduri UE

Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi, acordate destinatarilor finali, au ca sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această măsură, respectiv în limita a 24 milioane euro, în conformitate cu  regulile de eligibilitate PoIDS 2021-2027.

Coordonatorul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic nou-născuți este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin structura de specialitate, cu rol de beneficiar responsabil de inițierea și implementarea operațiunilor prevăzute de prezenta ordonanța de urgență.

Măsura de sprijin se implementează pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027 în conformitate cu obiectivele Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

Programul are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă- nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin nou-născut în vederea achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului, precum și a unor măsuri auxiliare care vin în completarea sprijinului principal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si