Medicii de familie și medicii specialiști din ambulatoriu sunt dezamăgiți de lipsa de soluții din partea Casei Naționale de Sănătate la problema sub-finanțării din 2024 și amenință că întrerup contractele cu statul, urmând ca pacienții să își plătească în mod direct consultațiile.
Author: Sorin Negru marți 23 ianuarie 2024 , 17:02
Consultațiile la medicul de familie și la medicii specialiști din policlinici ar putea fi taxate de la 1 februarie. Decizia este iminentă în urma protestelor medicilor din toată țara.
Este o situație tensionată în sistemul medical din România! Medicii de familie, din ambulatoriu și spitale au protestat din nou pe fondul mai multor nemulțumiri care s-au strâns.
Dacă până acum pacienții aveau parte și de servicii gratuite în cabinetele medicale, acest lucru ar putea deveni de domeniul trecutului, în cazul în care un nou contract nu va fi semnat.
Medicii amenință că nu mai încheie contracte cu CNSAS
Medicii specialiști sunt revoltați de faptul că de la 1 februarie se scade valoarea punctului de consultație oferită în ambulatoriu, de la 4,5 lei la 3,3 lei, deci a consultației decontate de la 48,6 lei la 35,6 lei pentru pacient.
Similar, medicii de familie care primesc peste 30 de lei pentru o consultație în prezent, își vor vedea tariful diminuat la mai puţin de 20 de lei.
Medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți.
Cât vor plăti românii de la 1 februarie pentru vizita la medic
Dacă se va păstra criza din sistemul medical, prețurile îi vor speria pe români.
Este posibil ca de luna viitoare românii să plătească cel puțin 40-50 de lei pentru o consultație, o rețetă sau o trimitere.
Într-un ambulatoriu de specialitate, consultația ar urma să coste cel puțin 50 de lei, însă depinde de specialist.
În cazul unor investigații medicale, consultațiile ar putea depăși sute de lei, potrivit Antena 3.
pentru analize precum hemoleucograma, examenul de urină sau glicemie, pacienții vor trebui să plătească între 150 și 200 de lei, în timp ce o ecografie va putea ajunge și la 400 de lei
Și rețetele compensate sau gratuite ar putea dispărea, ceea ce înseamnă că medicamentele vor trebui cumpărate integral.