Impozite pensii 2024. Premierul Marcel Ciolacu este de părere că trebuie să se ia o decizie privind sistemul de impozitare al pensiilor: impozitare unică sau progresivă. 

Citește și: Veste bună pentru pensionari. Guvernul anunță noi beneficii "după indexarea pensiilor cu 13,8%"

Impozite pensii 2024. În cazul impozitării progresive, principiul este că pensiile mai mari vor plăti un impozit mai mare, în timp ce impozitele s-ar putea diminua pentru pensiile mai mici.

Aflat la Baia Mare, Marcel Ciolacu a fost întrebat despre impozitarea pensiilor și a răspuns că trebuie să existe o dezbatere despre reforma fiscală.

"Când facem reforma fiscală, ea trebuie să fie dezbătută public, s-o şi să avem şi cu patronatele, şi cu sindicatele, şi cu sistemul bugetar, cu toată lumea", a precizat Marcel Ciolacu.

Noi decizii privind impozitarea pensiilor

Potrivit premierului va exista o discuție la care va participa și ministrul Muncii "în perioada următoare" cu privire la raportarea la coşul zilnic în funcţie de venituri.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"Ştiţi foarte bine, mă gândesc foarte bine să ţin un echilibru macroeconomic în România. Mi-am asumat acest lucru ca prim-ministru. Dacă vrem să distrugem tot ce a construit domnul Lazăr (investitor în domeniul agricol, la a cărui fermă premierul a făcut o vizită- n.r.), atunci hotărâm cu toţii că nu mai plătim niciun impozit, dăm numai subvenţii şi am terminat, dar nu mărim cumva impozitarea celor care au venituri excepţionale.

Asta înseamnă reformă fiscală cu adevărat", a declarat Marcel Ciolacu.

Ministerul Muncii a precizat recent faptul că impozitarea pensiilor nu s-a schimbat în 2024.
Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei.

Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei.
"De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei", au spus oficialii din minister.

În cazul pensiilor de serviciu, există două plafoane de impozitare:

  • 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut
  • 15% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut.

Cum se vor modifica impozitele pe pensii după alegerile din 2024

Premierul social-democrat Marcel Ciolacu a declarat că trebuie să ne hotărâm dacă dorim să avem "un sistem de impozitare care nu mai există, impozitarea unică din prezent "sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică, dar care este unică, fără excepţii".

Liderul Guvernului consideră că toate țările dezvoltate au o impozitare progresivă.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

"Trebuie să hotărâm împreună acest lucru. Acest lucru nu trebuie să-l hotărască niciun partid politic, niciun guvern anume, acest lucru trebuie dezbătut frumos, transparent cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicate, cu toată lumea la masă", a mai spus Ciolacu.

Ce înseamnă impozitarea progresivă pentru pensii

Introducerea unui sistem de impozitare progresivă în cazul pensiilor ar însemna stabilirea mai multor praguri de impozitare în funcție de cât de mare este pensia brută.

Cu cât pensia este mai mare, cu atât impozitul perceput va fi mai mare- spre exemplu la o pensie de 10.000 lei, impozitul ar putea depăși 20 de procente.

Rămâne de văzut în ce măsură o astfel de impozitare diferențiată ar putea fi considerată constituțională de CCR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si