România este, pentru a şasea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, cu un avans anual al preţurilor de 5,3%, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.

Citește și: ”Devine din ce în ce mai scump”. Rata inflației ar putea urca iar. S-au înregistrat noi creșteri de prețuri pe mai multe sectoare

Scumpirile record din țara noastră vin pe fondul unui trend opus în Europa.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna august până la 2,4%, de la un nivel de 2,8% în iulie.  

În luna august, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,8%) şi Letonia (0,9%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,3%), Belgia (4,3%) şi Polonia (4%).

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Comparativ cu datele din luna iulie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 5,8%, până la 5,3%, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în şase state membre.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat săptămâna trecută că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna august, la 5,1%, de la 5,42% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,25%, cele nealimentare cu 4,35%, iar serviciile cu 8,60%.

Cartofii conduc topul scumpirilor din România anul acesta. Românii plătesc chiar și 6 lei pe un kilogram, cu 20% mai mult decât anul trecut, iar în comparație cu 2018 prețul este dublu. 

Cele mai mari scumpiri din ultimele 12 luni a fost la serviciile poștale(+ 26,61%) urmate de transportul aerian(+ 22,48%) și la cartofi(+ 18,78%).

Alte creşteri accelerate de preţuri au fost la detergenți (+16,95%) şi la serviciile de apă, canal și salubritate (15,51%),


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si