Pe data de 25 septembrie 2024, Calendarul ortodox marchează două importante sărbători: pomenirea Sfintei Cuvioase Eufrosina din Alexandria și cinstirea Sfântului Serghie de Radonej.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina din Alexandria

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în secolul al V-lea, în vremea împăratului Teodosie cel Mic. Ea a fost un dar binecuvântat al lui Dumnezeu pentru părinții săi, care, după multă rugăciune, au primit binecuvântarea de a avea un copil.

Născută în Alexandria, Eufrosina și-a pierdut mama la vârsta de 12 ani, rămânând sub protecția tatălui său, Pafnutie.

La vârsta de 18 ani, Eufrosina a decis să renunțe la planurile lumești și la căsătorie, alegând în schimb o viață dedicată lui Dumnezeu. Pentru a putea intra într-o mănăstire de monahi, ea a ales să-și ascundă identitatea, purtând haine bărbătești și luând numele de monahul Smaragd. Starețul mănăstirii a primit-o și a pus-o sub ascultarea părintelui Agapit.

Timp de 38 de ani, Sfânta Eufrosina a trăit în mănăstire fără ca nimeni să știe că este femeie. Prin viața sa ascetică și rugăciunile neîncetate, ea a dobândit o spiritualitate profundă. Dumnezeu a rânduit ca, înainte de sfârșitul vieții sale, să-și reîntâlnească tatăl, Pafnutie. Acesta a venit la mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești, fără să știe că va întâlni chiar fiica sa. Monahul Smaragd (Eufrosina) l-a îndrumat pe tatăl ei să nu-și piardă speranța și i-a promis că își va revedea fiica.

Când Pafnutie a revenit după trei zile, Sfânta Eufrosina era pe patul de moarte. În acel moment i-a mărturisit că ea este fiica sa pierdută. Profund marcat de această revelație, Pafnutie a decis să îmbrățișeze și el viața monahală, rămânând în mănăstire până la sfârșitul vieții sale.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată- wowbiz.ro

Calendar ortodox septembrie 2024

Calendar ortodox septembrie 2024

[Sursa foto: Patriarhia Română]

Citește și: Ce înseamnă sărbătoare cu cruce roșie. Obiceiurile respectate cu strictețe de credincioși în aceste zile

Sfântul Serghie de Radonej

Pe 25 septembrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește și pe Sfântul Serghie de Radonej, unul dintre cei mai iubiți sfinți din Rusia. Născut pe 3 mai 1313 și trecut la Domnul pe 25 septembrie 1391, Sfântul Serghie este cunoscut pentru contribuțiile sale majore la renașterea monahismului rus și la promovarea rugăciunii neîncetate și a nevoințelor ascetice.

El este ctitorul uneia dintre cele mai mari mănăstiri din Rusia, Lavra Sfânta Treime, aflată la nord de Moscova, care a devenit un important centru spiritual. De asemenea, Sfântul Serghie este cunoscut pentru puterea cuvintelor sale și rugăciunile bine primite de Dumnezeu, care au inspirat nenumărate suflete. Moaștele sale sunt cinstite și astăzi, fiind o sursă de binecuvântare și ajutor pentru credincioși.

Citeste si: VIDEO Mona Nicolici, dezvăluiri din căsnicia sa! Ce spune despre faptul că a ales să facă acest pas după vârsta de 40 de ani? „Avem de toate, avem și piper, avem și ardei iute, avem foarte multe condimente.”- kfetele.ro

Citeste si: Noi imagini cu Bruce Willis publicate de fiica lui, Scout: "Pare confuz și umflat la față"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Rugăciune puternică pentru liniște în familie. Cum e bine să te rogi pentru armonia ta și a celor dragi

Sfântul Serghie este considerat un sfânt isihast, promovând viața de rugăciune și asceză, și a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării monahismului în Rusia. După moartea sa, influența sa spirituală a continuat să se răspândească, iar Lavra Sfânta Treime rămâne un simbol al credinței și devoțiunii monahale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si