Război între Iran și Israel. Iranul a lansat marți peste 180 de rachete balistice asupra Israelului, inclusiv rachete hipersonice Fattah-1, cu o rază operațională de circa 1.400 de kilometri și cu o viteză de 13-15 ori mai mare decât viteza sunetului.

Citește și: VIDEO China este pregătită de război

Război între Iran și Israel. Armata israeliană a anunțat marți că forțele aeriene vor continua să efectueze „atacuri puternice” în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat salva de rachete balistice asupra Israelului.

Război între Iran și Israel- cele mai recente evoluții din conflictul care zdruncină Orientul Mijlociu

UPDATE 14.00. Reuniunea statelor G7 pe tema războiului din Orientul Mijlociu.  Premierul italian Giorgia Meloni, a cărei ţară deţine preşedinţia G7, a convocat miercuri după-amiaza o reuniune la distanţă a liderilor statelor membre ale Grupului Celor Şapte consacrată situaţiei din Orientul Mijlociu, relatează AFP.

”În faţa agravării situaţiei în Orientul Mijlociu”, Meloni a anunţat că a ”convocat în această (miercuri) după-amiaza o reuniune la nivel de lideri” a G7, a anunţat şefa Guvernului italian.

Din cadrul G7 fac parte cele mai dezvoltate şapte state din Occident.

UPDATE 12.30. Israelul ar putea ataca instalațiile petroliere din Iran.

  Israelul plănuiește un atac asupra instalațiilor petroliere ale Iranului în câteva zile și ar putea lovi instalațiile petroliere sau chiar site-urile nucleare, potrivit rapoartelor din presa internațională.

Citește și: Se scumpesc din nou carburanții. Primul efect al extinderii conflictului din Orientul Mijlociu

Israelul pregătește o „răzbunare semnificativă” după ce aproape 200 de rachete balistice iraniene au căzut asupra teritoriului său

Benjamin Netanyahu a promis că Iranul „va plăti” pentru lansarea unui atac cu rachete asupra Israelului, în timp ce Orientul Mijlociu se clatină.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Război între Iran și Israel. Israelienii sunt apărați de Marea Britanie și Statele Unite. Joe Biden: ”Atacul a eșuat”- wowbiz.ro

Iranul este al treilea cel mai mare producător de țiței din grupul OPEC de țări producătoare de petrol și se bazează în mare măsură pe exporturile sale de petrol și gaze pentru a-și susține economia.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a declarat că Iranul riscă „să dea foc întregii regiuni”.

UPDATE 11.30. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte miercuri

Consiliul de Securitate al ONU se reunește pentru a discuta despre escaladarea ostilităţilor în Orientul Mijlociu, a anunţat preşedinţia elveţiană a Consiliului.

”Am programat o reuniune” miercuri, la ora locală 10.00 (17.00, ora României), a anunţat preşedinţia eleveţiană a Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 11.00 Iranul avertizează SUA să nu intervină în conflict

Ministrul iranian de externe Abbas Araghchi a spus că Teheranul a avertizat Statele Unite să nu intervină în urma atacurilor cu rachete ale Iranului asupra Israelului.

„Am avertizat forțele americane să se retragă din această chestiune și să nu intervină”, a declarat Araghchi pentru televiziunea de stat, adăugând că mesajul a fost transmis prin intermediul ambasadei Elveției la Teheran.

Anterior, președintele Joe Biden a spus că Statele Unite „suțin pe deplin” Israelului după atacul cu rachete, adăugând că va discuta un răspuns mai târziu astăzi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

UPDATE 10.30. Israelul intră cu tancurile în Liban 

Armata israeliană a anunțat miercuri că desfăşoară unităţi regulate de blindate în sudul Libanului şi a ordonat evacuarea mai multor sate situate în zona de război.

”Activităţile Hezbollah obligă Tsahalul să acţioneze cu forţă împotriva lui. Tsahalul nu intenţionează să vă facă rău, iar de aceea, pentru securitatea voastră, trebuie să vă evacuaţi imediat casele şi să vă îndreptaţi către nordul râului Awali. Salvează-ţi viaţa”, le cere libanezilor un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

”Oricine se află în apropiere unor membri, instalaţii şi mijloace de luptă ale Hezbollah îşi pune viaţa în pericol. Orice casă folosită de către Hezbollah în nevoile lui militare va fi luată drept ţintă”, ameninţă el.

”Evacuaţi-vă imediat casele. Atenţie, vă este interzis să vă îndreptaţi către sud”, avertizează el. Armata israeliană vizează peste 20 de sate din Liban.

Armata israeliană anunţă totodată că desfăşoară noi unităţi regulate de infanterie şi blindate în zona de frontieră, după ce Hezbollahul a anunţat că a respins trupe israeliene în sudul Libanului. 

UPDATE. Ce pagube au produs în Israel rachetele Iranului.

Gărzile Revoluționare de la Teheran spun că 90% dintre rachetele sale și-au atins cu succes țintele în Israel.

Pe de altă parte, Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF) a transmis că majoritatea rachetelor au fost interceptate și că a fost „un număr mic” de lovituri.

Citeste si: Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația lui Alin Oprea. Cine știe oare câte se află în spatele acestui munte de talent?"- kfetele.ro

Citeste si: Ilie Năstase, atac fără precedent la adresa Simonei Halep: "O mare greșeală! Ce vrea să demonstreze, că nu înțeleg?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Armata israeliană a publicat un videoclip cu o școală din orașul central Gadera, care a fost grav avariată de o rachetă iraniană.

Presa de la Tel Aviv menționează că nicio persoană nu a fost rănită în Israel, dar o persoană a fost ucisă la Ramallah, în Cisiordania ocupată, în urma atacului pe care Iranul l-a efectuat asupra Israelului.

Noi atacuri ale Israelului în Liban

Armata israeliană a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri că este pe punctul de a lovi ţinte ale Hezbollah la Beirut, capitala Libanului, notează Agerpres.

"Armata israeliană efectuează lovituri împotriva unor ţinte teroriste ale Hezbollah la Beirut", se arată într-un comunicat militar publicat la orele 01.40 (marţi, 22.40 GMT).

La Beirut, o sursă de securitate libaneză a raportat o lovitură israeliană asupra "suburbiilor sudice", după ce Israelul le-a cerut locuitorilor să evacueze împrejurimile a două clădiri din acest bastion al mişcării islamiste libaneze.

Israelul a amenințat cu represalii în forță după atacul Iranului.

Iranul, anunțul momentului după atacul masiv din Israel

Iranul a anunțat că acţiunea sa împotriva Israelului este încheiată, cu excepţia cazului în care "regimul israelian decide să ia noi măsuri de retorsiune", a declarat ministrul iranian de externe Abbas Araqchi.

Iranul a avertizat ulterior împotriva oricărei intervenţii militare împotriva teritoriului său în sprijinul Israelului, după un atac cu rachete împotriva inamicului său jurat, ca răspuns la asasinarea liderilor Hamas şi Hezbollah.

"În cazul unei intervenţii directe din partea ţărilor care susţin regimul în agresiunea şi atacul împotriva Iranului, centrele şi interesele lor din regiune se vor confrunta, de asemenea, cu un atac puternic" din partea Iranului, a anunţat statul major al forţelor armate iraniene, într-un comunicat citat de agenţia locală Fars.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si