„Românii au început să nu mai cumpere lucruri care s-au scumpit simțitor. Un top recent arată douăzeci și șase de produse, fie de mâncare, igienă sau servicii la care am renunțat de tot ca să ne ajungă banii de strictul necesar. Până și viciile sunt în vizor”, a spus Christian Sabbagh.

Unii fumează țigări de la prieteni ca să mai facă economie: „Nu mai mănânci creveți, mănânci pește. Nu mai mănânci carne de vită, iei și tu pui dacă nu-ți mai ajung banii și pun bicarbonat cu oțet la mașina de spălat.”

În loc de produse de curățenie, câte un plic la un leu cu bicarbonat de sodiu. Economia pe care au început să o facă românii văzând că spray-urile pentru casă, balsamul și detergenții costă o avere. Și nu e singura categorie la care am învățat să ne punem pofta-n cui: „Poate renunț la ceva cosmetic care chiar nu-mi trebuie, cum ar fi o loțiune de corp sau. Aia rămâne pe ultimul loc clar.”, „Am renunțat la balsam, că nu se mai poate cumpăra balsam de rufe.”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie a mâncat cenușa soțului mort când a aflat că acesta a înșelat-o toată viața. A scris și o carte despre asta- antena3.ro

Citeste si: Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis- wowbiz.ro

Și viciile noastre au de suferit atunci când vedem cât au ajuns să coste. Fumăm mai puțin și, când se poate, mai cerem o țigară de la prieteni: „În jur de treizeci de lei un pachet, care e foarte mult.”

Un sondaj online la care au răspuns românii a scos la iveală o listă de douăzeci și șase de produse pe care nu prea le mai cumpărăm sau pe care le scoatem din coș atunci când vedem cât costă.

„Dacă ar fi nevoiți să își reducă lista de cumpărături oamenii ar renunța la chipsuri, ar consuma carne în cantități mai mici, ar renunța la băuturile alcoolice, la apa minerală sau uleiul de măsline și ar cumpăra mai rar cașcaval, unt sau brânză”, a transmis

Iar lista continuă. Doamnele, de exemplu, își fac manichiura și pedichiura acasă, iar ieșirile la restaurant sau la cinema nu mai sunt o prioritate în weekend.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Câți copii are, de fapt, Valeriu Gheorghiță din mariajul cu fosta soție, Cristina? Cât plătește pensie alimentară actualul soț al Monicăi Bîrlădeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii- antena3.ro

Sociologii ne dau și un sfat pentru a găsi produse la un preț corect: „Cu cât mai aproape de casa omului este magazinul, cu atât acesta este mai scump. În afara a foarte multor orașe mari aglomerate din România sunt piețe naturale peste tot care au prețuri de foarte multe ori chiar la jumătate din ceea ce este în magazin necesar trupului și hranei noastre.”

Până la finalul anului toate alimentele de bază au adaos comercial plafonat, așa cum a stabilit Guvernul. Autoritățile ar putea decide și extinderea măsurii la toate produsele românești.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si