O bancnotă de o sută de lei și una de două sute. Dintr-un portofel, banii ajung pe masa medicului Nelu Tătaru, în spitalul din Huși. Sunt câteva capturi dintr-o înregistrare video, probă în dosarul DNA: „Am ajuns vremuri că ne e frică să mergem la spital, nu toată lumea are bani”, „O consider șpagă odată ce nu sunt niște bani munciți pe drept.”

Din aceste capturi nu se vede când și dacă medicul ia banii. Pacientul îi scoate din portofel, Tătaru îi privește în timp ce ține în mâine o hârtie, posibil o rețetă, apoi bancnotele apar pe biroul său. Conform datelor din colțul acestor imagini, ar fi vorba de două situații surprinse în zile diferite. Apărătorii medicului spun că scenele au fost înregistrate de un investigator sub acoperire: „Sunt nevinovat. Mi-am făcut doar în meseria de medic. Sunt cel care nu a condiționat și n-a solicitat niciodată.”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O tânără care și-a comandat de pe Shein o pereche de cizme a găsit în colet un scorpion veninos- antena3.ro

Citeste si: Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare- wowbiz.ro

În total, spun procurorii, patruzeci și cinci de persoane i-ar fi dat bani și diverse produse drept mulțumire, inclusiv ouă și carne de pui. Sumele ar fi fost cuprinse între o sută și cinci sute de lei: „Da, a fost o mică atenție atunci. Nici nu i-a refuzat că i-am pus pe măsuță acolo și apoi am ieșit din cabinet.” Și de aici începe problema așa numitei „atenții”.

Un reputat cardiolog are un răspuns tranșant: Atenția nu e șpaga: „E revoltător cum un gest uman, care reflectă aprecierea sinceră a celor vindecați, ajunge să fie tratat drept o infracțiune și mediatizat de toată media. Nu vorbim aici de pretenții financiare pentru a avea acces la actul medical ci de acea mulțumire profund umană, acele gesturi de recunoștință.”

În Timișoara, șase oncologi și o asistentă de la un spital sunt cercetați într-un alt dosar pentru luare de mită. Și cadrele medicale din vestul țării s-au apărat în același mod: Nu am solicitat niciodată bani pacienților: „Aceștia aveți care s-au acordat medicul lui curantă sunt o obișnuință veche care vine din perioada medievală și nu e numai în România, ci toată Europa.” Iar unii pacienți par să fie de acord cu delimitarea șpăgii de atențiile care nu sunt impuse: „Dacă serviciul medical a fost de calitate, consider că dacă îi dau omului o atenție din recunoștință e ok. Nu o  consider șpagă”, „Dacă o dau eu nu o consider șpagă. Dacă mi se cere, da.”

Citeste si: Se măresc iar pensiile, odată cu luna noiembrie! Cine va beneficia de această majorare?- kfetele.ro

Citeste si: Erika Isac, criticată aspru pentru scenele abuzive prezentate în videoclipul piesei BOO HOO: "Militează împotriva violenței asupra femeilor, dar videoclipurile ei sunt pline de violență și imagini vulgare"- radioimpuls.ro

Citeste si: 18 oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după o piesă de operă cu sex live și sânge- antena3.ro

În cazul lui Nelu Tătaru ancheta e ceva mai dificilă. Procurorii DNA vor să îi percheziționeze casa medicului și să îi verifice telefonul. Îi încurcă însă calitatea sa de deputat, așa că Parlamentul trebuie să i ridice imunitatea prin vot. Abia apoi pot înainta cercetările.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si