Pe 21 octombrie 2024, în Calendarul ortodox sunt prăznuiți Sfinții Mărturisitori Ardeleni, cinstindu-i pe cei care au apărat credința ortodoxă în fața încercărilor de impunere a confesiunii greco-catolice în Transilvania, în secolul al XVIII-lea. Acești martiri au jucat un rol esențial în păstrarea identității religioase și culturale a românilor ortodocși din Ardeal. Ei sunt Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara, Oprea Miclăuș, Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, recunoscuți oficial ca sfinți în două etape: în 1955 și 1992.

Sfinții Mărturisitori Ardeleni

Iată cine au fost Sfinții Mărturisitori Ardeleni!

Visarion Sarai

Născut în anul 1714, Visarion Sarai a primit numele de Nicolae la botez. În 1738, s-a călugărit la Mănăstirea Sfântul Sava, alegând o viață dedicată credinței și Ortodoxiei. În 1744, a sosit în Transilvania, unde a început lupta pentru apărarea credinței ortodoxe în fața presiunilor de unire cu Biserica Greco-Catolică, impusă de autoritățile habsburgice.

Visarion Sarai a fost arestat pe 26 aprilie 1744 de autoritățile imperiale și a fost supus unui interogatoriu dur. A fost trimis la închisoarea din Deva, apoi la alte penitenciare, inclusiv în Austria, în celebra închisoare Kufstein din Munții Tirolului, unde a murit ca martir pentru credința ortodoxă.

Sofronie de la Cioara

Sofronie a fost un preot de mir care, după ce a rămas văduv, s-a călugărit la Mănăstirea Cozia.

El a devenit liderul luptei împotriva autorităților habsburgice și a Bisericii Unite de la Blaj, care încercau să dezbine Biserica Ortodoxă Română din Transilvania. În 1760, Sofronie a convocat un Sinod la care s-au formulat cereri importante pentru restabilirea episcopiei ortodoxe și pentru eliberarea celor întemnițați pentru credință. A murit la o dată necunoscută, fie la Mănăstirea Vieroși, fie la Mănăstirea Robaia.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant. „S-a zbătut pe masă”- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Citește și: Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă în 2024: Ce se dă de pomană în această zi?

Oprea Miclăuș

Nicolae Oprea Miclăuș, originar din Săliștea Sibiului, a fost un lider puternic al românilor ortodocși. A mers de trei ori la Viena, între 1748 și 1752, pentru a prezenta plângerile românilor și a cere libertatea religioasă pentru credința ortodoxă și numirea unui episcop ortodox. A fost arestat în 1752 la Viena și trimis la închisoarea de la Kufstein, unde a murit ca martir pentru apărarea Ortodoxiei.

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Ioan din Galeș

Preotul Ioan din Galeș a fost unul dintre liderii mișcării de apărare a Ortodoxiei din Transilvania. El a contribuit la strângerea de semnături de la credincioși, care cereau libertate religioasă pentru ortodocși. După ce a înaintat un memoriu autorităților de la Viena, a fost arestat și trimis în închisorile de la Deva, Graz și Kufstein. Ultima informație despre el datează din anul 1780, sugerând că a murit în închisoare.

Moise Măcinic din Sibiel

Moise Măcinic a fost un preot din Sibiel care a luptat împotriva impunerii confesiunii greco-catolice.

Din cauza implicării sale în apărarea Ortodoxiei, a fost închis la Sibiu timp de 17 luni, după care i s-a interzis să mai slujească. S-a refugiat în Banat și l-a însoțit pe Oprea Miclăuș în călătoriile acestuia la Viena. A fost arestat împreună cu acesta și a murit în închisoarea de la Kufstein.

Citește și: Sfântul Dumitru 2024: Pe ce dată se sărbătorește în calendarul ortodox și ce este bine să faci în această zi?

Semnificația sărbătorii

Pe 21 octombrie, credincioșii ortodocși îi cinstesc pe acești sfinți martiri care au apărat credința și identitatea ortodoxă în Transilvania, într-o perioadă în care presiunile politice și religioase erau imense. Sfinții Mărturisitori Ardeleni au avut curajul să se opună opresiunii și să lupte pentru libertatea religioasă, chiar cu prețul vieții. Sărbătoarea lor este un prilej de a reflecta asupra importanței apărării credinței și de a cinsti jertfa lor pentru Ortodoxie.

Citeste si: Tot ce trebuie să știe femeile despre ajutorul social! Cât este cuantumul ajutorului pentru familia cu copii- kfetele.ro

Citeste si: Radu Mazăre, tată a doua oară după eliberarea din închisoare. Roxana a născut un băiețel- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român gelos din Italia a vrut să-și arunce de la etaj soția, dar a fost oprit de fiica lor. Scenele la care a asistat adolescenta- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si