Guvernul s-a înțeles cu patronatele și sindicatele pentru o nouă creștere a salariului minim de la 1 ianuarie 2025, pentru a se respecta directiva europeană privind salariul minim european.

Citește și: Ce salariu are președintele Moldovei. Este mai mic sau mai mare decât al președintelui României?

Astfel, salariul minim va crește cu 9,45%, de la 1 ianuarie 2025, la 4.050

lei brut, conform unui proiect de Hotărâre pregătit de Ministerul Muncii.

În prezent, sunt plătiți cu salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5% din numărul total de salariați activi din România.

Cu cât va crește salariul minim net de la 1 ianuarie 2025

Rămâne de văzut dacă Guvernul va veni și cu un act normativ pentru prelungirea facilității de 300 lei netaxați la salariul minim. La 3.700 lei, cât este în prezent, o persoană plătită cu această sumă primește în mână 2.363 lei.

Fără prelungirea acestei facilități după 1 ianuarie 2025, la un salariu brut de 4.050 lei, angajatul ar primi 2.430 lei, adică ar fi o creștere de doar 67 lei.

În cazul în care se va decide să se dea cei 300 lei netaxați, atunci netul ar fi de 2.574

lei.

Pensiile cresc cu rata inflației de la 1 ianuarie 2025

Noua lege a pensiilor prevede o indexare anuală a pensiilor cu inflația, la care se adaugă o creștere legată de evoluția salariului mediu din economie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Răsturnare de situație în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Fiica milionarului ucis a fost dusă la audieri- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Datele oficiale privind rata inflației pe anul anterior și cifrele privind evoluția salariului mediu pe economie nu au apărut încă, dar este posibil ca pensiile să fie indexate cu peste 10% de la 1 ianuarie 2025.

Legea prevede majorarea punctului de referință, în prezent 81 de lei, cu rata medie a inflației și cu jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu.

Pensia minimă, care în prezent este de 1.281 lei, respectiv indemnizația socială, va crește cu aproximativ 128 de lei și va depăși valoarea de 1.400 lei.

Nu toți pensionarii vor beneficia de manjorările cu rata inflației- cei care au primit la recalculare sume mai mici decât cele aflate în plată mai au de așteptat până să vadă primele indexări.

Alocațiile de stat pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2025

Majorarea alocațiilor pentru copii va fi de 10,4% de la 1 ianuarie 2025, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Drept urmare, alocațiile vor fi majorate astfel:

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Marele secret al lui Silviu Biriș dezvăluit de Aurelian Temișan. Cum a reacționat actorul: "Cuvintele mele sunt sărace"- radioimpuls.ro

Citeste si: National Geographic a făcut o listă cu principalele destinații de vacanță pentru 2025. Printre ele este și un oraș din România- antena3.ro

– de la 719 lei la 794 de lei pentru copiii sub doi ani sau cu dizabilități

– de la 292 de lei la 323 de lei pentru copiii care au peste doi ani.

„Cei 3,6 milioane de copii, precum și tinerii care frecventează liceele și școlile profesionale vor primi alocații de stat majorate. Fondurile necesare provin din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Alocațiile de stat pentru copii au crescut și în ianuarie 2024 cu 13,8%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si