Colesterolul crescut (așa numitul LDL din analizele de sânge) poate duce la complicații majore de sănătate și chiar la deces subit. Este vorba de îngroșarea vaselor de sânge și creșterea riscului de a face accident cerebral sau atac de cord.

Citește și: Legătura dintre alimentație și iubire. Cum influențează mâncarea relația dintre parteneri

„A fi atent la nivelurile de colesterol de la o vârstă fragedă este crucial, deoarece permite intervenția timpurie și ajustările stilului de viață care pot preveni problemele de sănătate pe termen lung”, spune dr.

Oliver Guttmann, cardiolog la Spitalul Wellington, UK.

Colesterolul ridicat nu are de obicei simptome, așa că este ușor de ignorat.

"Fiind proactiv și verificând nivelul acestui colesterol rău, puteți evita complicații precum bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral mai târziu în viață”, spun medicii.

Patru tipuri de alimente cruciale pentru scăderea colesterolului

Patru tipuri de alimente ar trebui incluse în dieta oricărui om, indiferent de vârstă, pentru a reduce cantitatea de colesterol din organism, potrivit experților în sănătate.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Trei livratori de mâncare au ucis cu cuțitul un bărbat într-o parcare, după care au fugit și au aruncat arma crimei, la Constanța- antena3.ro

Citeste si: Surpriză de proporții. Cât a ajuns să valoreze o bancnotă emisă pentru eclipsa totală de soare din 1999- wowbiz.ro

Un studiu recent a constatat că expunerea la un colesterol ridicat sau fluctuant la începutul vieții ar putea crește riscul de ateroscleroză- îngustarea arterelor din cauza acumulării de depozite de grăsime și poate duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Studiul – condus de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge și publicat în Nature – a implicat hrănirea a două grupuri de șoareci cu o dietă bogată în colesterol, fie intermitent, fie continuu.

Ziad Mallat, profesor de medicină cardiovasculară a Fundației Britanice pentru Inimă (BHF) la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Am descoperit că o dietă intermitentă bogată în grăsimi, care începe în timp ce șoarecii erau încă tineri a fost cea mai proastă opțiune în ceea ce privește riscul de ateroscleroză.”

Medicii recomandă consumul regulat al următoarelor alimente:

  • fructe
  • legume
  • cereale integrale
  • proteine ​​slabe

"Reduceți aportul de grăsimi saturate și trans, care se găsesc în carnea grasă, alimentele prăjite și gustările procesate. Optează pentru grăsimi sănătoase precum cele din avocado, nuci și ulei de măsline”, spune dr. Guttmann. 

Citeste si: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Accident teribil în Germania. Polițiștii au început să plângă când au văzut locul impactului- antena3.ro

Faceți exerciții regulate! „Este nevoie de cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată, cum ar fi mersul pe jos sau ciclismul, în fiecare săptămână”, recomandă Guttmann.

„Mișcarea regulată ajută la creșterea colesterolului bun (HDL) și la scăderea colesterolului rău (LDL) și a trigliceridelor.”

Renunță la fumat! „Fumatul scade colesterolul HDL și dăunează vaselor de sânge, așa că renunțarea poate îmbunătăți nivelul de colesterol și sănătatea generală a inimii”, explică medicul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si