Pe 27 octombrie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Dimitrie cel Nou, cunoscut și ca Dimitrie Basarabov. Această zi este una dintre cele mai importante pentru creștini ortodocși, fiind o sărbătoare închinată sfântului care a fost ales ocrotitorul spiritual al Bucureștiului și al locuitorilor săi.

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou?

Sfântul Dimitrie cel Nou s-a născut în secolul al XIII-lea în satul Basarabovo, aflat pe malul râului Lom, în apropiere de orașul Ruse, în actuala Bulgarie.

Provenea dintr-o familie de țărani simpli și a crescut în umilință și credință, urmând o viață plină de virtute încă din copilărie. Tânărul Dimitrie s-a dedicat rugăciunii și ascezei, iar mai târziu a ales viața monahală, retrăgându-se într-o peșteră din apropierea râului Lom, unde a trăit în post și rugăciune neîncetată.

Conform tradiției, înainte de a trece la cele veșnice, Sfântul Dimitrie și-ar fi așezat singur trupul între două lespezi de piatră, unde a rămas pentru mulți ani, până când a fost descoperit în mod miraculos. Moaștele sale au fost descoperite în mod neașteptat, iar cei care s-au apropiat de ele au relatat despre vindecări și minuni, motiv pentru care Dimitrie a fost cinstit încă din primele momente ca sfânt.

Calendar ortodox octombrie 2024

Calendar ortodox octombrie 2024

[Sursa foto: patriarhia.ro]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O româncă de 14 ani a fost desemnată cea mai frumoasă fată din Marea Britanie- antena3.ro

Citeste si: Explozibilul care l-a ucis pe Ioan Crișan era militar. Frizerul care ar confecționat detonatorul a dat informații prețioase- wowbiz.ro

Citește și: Minunile Sfântului Dimitrie cel Nou. "O sumedenie de vindecări minunate săvârșește marele sfânt al Bisericii"

Cum au ajuns moaștele Sfântului Dimitrie în București?

În secolul al XVIII-lea, în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), generalul rus Petru Saltîcov a dorit să ducă moaștele Sfântului Dimitrie în Rusia, ca trofeu religios. Conform tradiției, locuitorii din sudul Dunării s-au opus, iar un credincios român, Hagi Dimitrie, originar din București, a mijlocit pentru ca moaștele să fie aduse în Țara Românească.

Domnitorul Alexandru Ipsilanti a sprijinit acest demers, iar moaștele Sfântului Dimitrie au fost așezate în Catedrala Mitropolitană din București, unde se află și astăzi.

Citește și: Programul pelerinajului de Sf. Dimitrie cel Nou în București 2024

Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului

De-a lungul timpului, Sfântul Dimitrie cel Nou a fost văzut ca un protector al Bucureștiului și al românilor care vin să i se închine. Numeroase mărturii istorice consemnează intervențiile miraculoase ale sfântului în momente de cumpănă pentru oraș, fie că a fost vorba despre epidemii, incendii sau războaie. Una dintre cele mai cunoscute minuni atribuite Sfântului Dimitrie a avut loc în 1814, când orașul București a fost lovit de o ciumă devastatoare. Tradiția spune că, după ce s-au rugat Sfântului Dimitrie, boala a început să dispară treptat, iar mulți oameni au fost vindecați.

Citeste si: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?- kfetele.ro

Citeste si: Trupa Morandi revine! Randi și-a surprins fanii cu promisiune de zile mari: ”Sunt 100% încrezător că o să depășim orice limită”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un băiat s-a îndrăgostit de un chatbot AI care se dădea drept Daenerys Targaryen. Discuția ireală dintre ei care a dus la o tragedie- antena3.ro

Sfântul Dimitrie este considerat ocrotitorul spiritual al Bucureștiului, iar credincioșii din întreaga țară vin să se închine la moaștele sale, mai ales cu ocazia prăznuirii sale de pe 27 octombrie.

Cu această ocazie, la Patriarhia Română are loc un mare pelerinaj, în cadrul căruia mii de credincioși se adună pentru a-i aduce mulțumire și a cere mijlocirea Sfântului Dimitrie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si