Locul unic din România, aflat pe "Drumul Regelui", care atrage mii de turiști străini în fiecare an. I se spune "mărgăritarul" din "Valea Frumoasei"
Un loc inedit din România este considerat un adevărat colț de rai. Ascuns în creierii Munților Șureanu, locului i se mai spune și ”mărgăritarul” de pe Transalpina, iar odinioară, aici obișnuia să se retragă scriitorul Mihail Sadoveanu, care a denumit zona "Valea Frumoasei".
Lacul Oașa se numără printre marile atracții ale Munților Șureanu. Barajul său, construit în anii ‘70 la peste este traversat de Transalpina, iar în spatele său se deschide panorama lacului de acumulare în care se oglindesc crestele de peste 2.000 de metri.
Amenajat în anii ‘70, Lacul Oașa din Munții Șureanu a păstrat povestea unuia dintre cele mai locuri din Munții Carpați, înghițit de apele sale.
În trecut, în amonte de baraj locul se numea Valea Frumoasă și ar fi fost locul care l-ar fi inspirat pe scriitorul Mihail Sadoveanu, în creațiile sale: „Valea Frumoasei“ (1938) şi „Poveştile de la Bradu’ Strâmb“ (1941), potrivit Adevarul.ro.
Lacul minunat din se află pe Transalpina, numit și ”drumul regilor”. Acest drum spectaculos ascunde o adevărată comoară pe care puțină lume a avut ocazia să o descopere.
Lacul Oașa a fost vreme de mulți ani locul de refugiu al marelui scriitor Mihail Sadoveanu. În prezent, i se mai spune și ”mărgăritarul” de pe Transalpina, iar cei care ajung aici, sunt furați de peisaj.
Adesea, Lacul Oașa este comparat cu vecinul lui de la 30 de kilometri distanță, Lacul Vidra. Lacul Oașa este una dintre principalele atracții ale zonei, mulți turiști străbătând distanțe uriașe doar pentru a-l admira.
Din fericire, drumul spre lacul Oașa este unul facil pentru pasionații de aventură. Turiștii pot ajunge pe malul lacului în orice sezon.
În plus, de aici, se poate urca cu ușurință spre Domeniul Schiabil Șureanu.