Close sidebar
Close sidebar

Recensamântul populaţiei 2022: Cât durează completarea formularului?

Recensamântul populaţiei 2022. Iată în cât timp poți să completezi, de fapt, formularul online pentru autorecenzare!

Alina Raducu,

Recensamântul populaţiei 2022: Cât durează completarea formularului?

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Recensamântul populaţiei 2022. Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început din data de 14 martie. Astfel, timp de două luni, românii pot completa online, formularul oficial pentru recensământ 2022.

Recensamântul populaţiei 2022. Cât timp durează completarea formularului pentru autorezenzarea online?

Durata completării formularului de recensământ depinde de numărul persoanelor din gospodărie, profesia şi de numărul proprietăţilor deţinute. În general, autorităţile estimează că chestionarul va putea fi completat în 5- 15 minute.

Platforma destinată recensământului va fi funcțională în perioada 14 martie- 15 mai 2022. 

O singură persoană poate să completeze datele, se înregistrează ca persoană de referință sau cap de familie (gospodărie), iar apoi adaugă și celelalte persoane din familie. În funcție de persoanele care au fost menționate și completate în partea de pre-înregistrare, sistemul informatic va genera un link cu formularul destinat fiecărei persoane declarate.

Citeste si: Recensământ 2022: Greşeala pe care cei mai mulţi români o fac când completează formularul

Totodată, chestionarele vor fi particularizate în cazul persoanelor căsătorite sau necăsătorite, absolvenților de facultate sau de liceu, pe categorii de vârstă, angajaților sau pensionarior. 

Recensamântul populaţiei 2022: Cât durează completarea formularului?

[Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea]

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică „unică”, în Franța: „Thorin” poate explica de ce au dispărut Neanderthalienii de pe fața Pământului- antena3.ro

Persoanele care participă la prima etapă a recensământului 2022 și vor să completeze online chestionarul trebuie să acceseze mai întâi www.recensamantromania.ro , după care accesați linkul „Platforma auto-recenzare”. Ulterior, persoana trebuie să completeze formularul de pre-înregistrare pentru sine și pentru membrii gospodăriei din care

face parte. Dacă sunt menționate și adresele de e-mail ale celor din familie, fiecare va primi un link către chestionarul individual de recensământ. Pentru a putea face acest lucru vor avea nevoie de o conexiune la internet și de o adresă de mail.

Odată accesat link-ul, românii trebuie să completeze un formular de preînregistrare, introducând CNP-ul. Apoi, pe adresa de email va fi trimis chestionarul pentru autorecenzare.

Citeste si: Zi liberă Recensământ 2022: Cum se acordă şi cine beneficiază de liberul pentru autorecenzare?

Formularul de preînregistrare poate fi completat de o singură persoană din familie, atât pentru ea, cât și pentru restul membrilor familiei, pe care îi va trece în formular. Ulterior, la adresele de email indicate vor primi chestionarul individual. Pentru ca autorecenzarea să fie completă, la finalul chestionarului, persoana care îl completează trebuie să apese butonul „Finalizare”.

Trei pași pe care trebuie să îi urmezi pentru completarea chestionarului de autorecenzare- Recensământ 2022:

Specialiștii au explicat autorecenzarea online în trei pași, pentru a nu părea un proces dificil:

  • trebuie accesată platforma de autorecenzare, apoi se completează formularul de pre-înregistrare
  • cel care a făcut pre-înregistrarea, dar și membrii familiei sau ai gospodăriei pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare, vor primi pe adresele de mail transmise câte un link care duce spre formularul propriu și specific de recensământ.
  • la finalul formularului, după ce a fost completat, trebuie să fie apăsat butonul de „Finalizare”, iar formularul completat merge direct în baza de date a Recensământului.

Citeste si: Recensământul populației 2022. Cum trebuie să completezi online formularul de autorecenzare pentru a primi o zi liberă

Exista două tipuri de formulare pentru recensământ 2022: cel „lung” pe care îl va primi capul familiei, chestionar în care vor exista informații despre locuință, condițiile de locuire (anul construcției, materialele din care este construită locuința) și un formular „scurt” pe care îl vor completa celelalte persoane, în care vor fi solicitate datele lor, nu și cele ale locuinței așa cum există în formularul mai mare.

Chestionarul trebuie completat de orice persoană care are reședința în România, indiferent de cetățenie. Astfel, se pot autorecenza inclusiv cei care trăiesc în România de cel puțin 12 luni.

Recensamântul populaţiei 2022: Cât durează completarea formularului?

[Sursa foto: PixaBay]

Ce trebuie să faci în cazul în care ai completat greșit și vrei să corectezi datele pentru Recensământ 2022?

Dacă atunci când completați chestionarul pentru recensământ 2022 se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare.

Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro

Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro

Citeste si: Descoperire arheologică „unică”, în Franța: „Thorin” poate explica de ce au dispărut Neanderthalienii de pe fața Pământului- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- Recensământ 2022. Iată ce trebuie să faci pentru autorecenzarea online

"În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice", a declarat Silvia Pisică, coordonator Recensământ, INS.

Mai mult, nu trebuie să depăşiţi ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie autorecenzarea.

Pe de altă parte, persoanele care se autorecenzează online vor fi răsplătite cu o zi liberă plătită. Însă, cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni. Amenzile date pleacă de la 5.000 de lei. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI