Guvernul a aprobat în şedinţa de luni proiectele de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat. Premierul Ludovic Orban anunţase încă de vineri că Guvernul se va reuni, luni pentru a adopta rectificarea bugetară, după ce proiectul a fost discutat în primă lectură în ședința de săptămâna trecută.

UPDATE. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu a prezentat, la sfârșitul ședinței de guvern, principalele elemente din a treia rectificare bugetară a anului.

Prin rectificare, se majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior.

Bani pentru vaccinuri

"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidat. Prin această rectificare se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei", a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Palatul Victoria, într-un briefing de presă după şedinţa Executivului.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la valoarea de 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.

Potrivit ministrului Finanţelor, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu suma de un miliard de lei la rectificare.

Acesta a precizat, totodată că au fost aprobaţi şi banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva Covid, astfel încât România să aibă acces la aceste vaccinuri.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Firea: „Orban a carantinat judeţul Ilfov, care se află în jurul Bucureştiului, circular, ca un manşon”

Rectificarea bugetară- venituri mai mici cu 5 miliarde lei

Guvernul se reunește, luni după-amiază, de la ora 16.00, în şedinţă pentru a adopta rectificarea bugetară, a treia din acest an. Ministerul Sănătății se numără printre cele ale căror fonduri vor fi suplimentate, pentru a gestiona criza de coronavirus.

„Prin această rectificare bugetară se asigură finanţarea necesară în domeniul sănătăţii, asistenţă socială şi educaţie şi în acelaşi timp ne asigurăm continuarea investiţiilor, în acest an sunt estimate la 55 de miliarde de lei, o creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde de lei”, a spus ministrul Finanțelor, liberalul Florin Cîțu.

Citeste si: Informații oficiale: Vaccinarea anti covid-19 va fi gratuită

Potrivit proiectului de rectificare, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 5,212 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 683,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 4,529 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2020, se majorează, pe sold, cu suma de 1,157 miliarde lei, conform proiectului de revtificare bugetară.

Ministerele Muncii, Sănătăţii, Agriculturii şi cel al Dezvoltării primesc cele mai mari sume suplimentare şi scad bugetele ministerelor Apărării, Finanţelor şi Internelor.

Citeste si: Angela Merkel, noi măsuri pentru limitarea răspândirii COVID-19

Rectificarea bugetară- cine primește bani în plus

Florin Cîțu a menţionat şi câteva ministere unde sunt alocate mai multe resurse la această rectificare bugetară: Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale- 1,6 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale- 1,1 miliarde de lei, Ministerul Sănătăţii- 1 miliard de lei, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei- 1 miliard de lei, Ministerul Fondurilor Europene- 105 milioane de lei, Ministerul Public- 90 de milioane de lei şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor- 19 milioane de lei.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"Şi mai sunt şi alte ministere care primesc sume mai mici, dar sunt ministere care primesc sume la această rectificare. Bineînţeles că sunt şi ministere care au observat economii după 10 luni de zile de execuţie şi aceste ministere au pus aceste economii la dispoziţia Guvernului. După cum ştiţi, rectificarea bugetară este publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe, este în transparenţă", spunea săptămâna trecută şeful de la Finanţe.

florin citu
Florin Cîțu, în război deschis cu PSD pe tema bugetului de stat. Aici, ministrul de Finanțe participă la un eveniment al Bursei de la București

Rectificarea bugetară, criticată de PSD

”Noua rectificare bugetară a guvernului Orban probează că banii ţării sunt azi pe mâna Clanului Cămătarilor liberali! Se confirmă ceea ce am spus în decembrie anul trecut, când PNL şi-a angajat răspunderea pe Bugetul pentru 2020: ondurile ajung doar pentru 9 luni! Spitalele au rămas fără bani, şcolile au rămas fără bani, autorităţile locale au rămas fără bani”, a acuzat, joi, liderul opoziției social-democrate.

”Peste 4 miliarde de lei! Ca prin minune, se găseşte însă un miliard de euro pentru primăriile PNL şi pentru puşculiţa electorală a lui Orban – Fondul de Rezervă al Guvernului! Deficitul bugetar va ajunge la 100 miliarde lei la finele anului, un dezastruos record istoric. Asta, deşi Romania a avut cel mai mic pachet de stimulare a economiei din UE, de numai 2,5% din PIB”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si