Noi restricţii pentru români, adoptate marţi seara
Noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului au fost adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Astfel, în anumite intervale orare, va fi obligatorie purtarea măştii de protecţie chiar şi în spaţiile deschise.
De asemenea, terasele şi casino-urile sau casele de pariuri din întreaga ţară vor fi închise în intervalul orar 23.00-06.00.
În ceea ce priveşte plajele, distanța mai mică de 2 metri între persoane/ șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința desfășurată marţi, 28 iulie, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.
Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:
• Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
Citeste si: Scenariu de film: La doar 12 ani a ales să meargă la spital pentru a-și proteja mama
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
• Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
• Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de
Citeste si: Încă un focar de coronavirus în România
• Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.
• În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
• Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
• Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seară că în zilele următoare vor fi luate o serie de măsuri la nivel naţional care vizează limitarea răspândirii noului coronavirus.
Acesta a afirmat că propunerile cuprinse în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) vor fi transpuse "într-o hotărâre de guvern, care se referă la nişte indicaţii sau restricţii care vor fi aplicate de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă acolo unde se impun şi acolo unde
într-adevăr avem focare în desfăşurare".Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Cum explică Nelu Tătaru cele 23 de teste "fals-pozitive" de la CFR Cluj
"Sunt acele locuri unde se serveşte mâncare, băutură şi care după orele 23,00 vor fi închise până dimineaţa. Sunt acele distanţări care trebuie să existe la locurile de plajă, excepţie făcând soţii sau copiii însoţiţi de părinţi sau de bunici, de rude. La fel, portul măştii în exterior, în spaţiile aglomerate- că sunt pieţe, că sunt talciocuri, că sunt alte adunări populaţionale. Sunt unele din restricţii care se vor impune în zilele următoare, dar sunt adaptate de fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă la judeţele respective, acolo unde există acele focare", a precizat Tătaru la postul de televiziune Digi 24.
Citeste si: Ministrul Sănătății: „Nu avem personal suficient în DSP-uri”
El a adăugat că responsabili pentru aplicarea acestor restricţii vor fi autoritatea locală şi cei care administrează plajele, iar lucrătorii MAI vor veghea la respectarea lor.
"Orice înseamnă acea aglomeraţie umană, nerespectarea unor reguli- lipsa distanţării fizice, lipsa portului unei măşti pentru persoane care vin din areale diferite, pentru persoane care se vor întoarce în acele areale, sunt foarte periculoase. Suntem într-un moment pandemic cu transmitere accelerată comunitară, care are ca sursă aceste persoane care se întorc în aceste zone. Nu excludem şi această transmitere pe care o avem în unităţile medicale, în centrele de bătrâni, la locurile de muncă, dar rămân aceste focare care se instituie tocmai de la persoane care se întorc din concediu. Faptul că avem o scădere a mediei de vârstă a celor infectaţi ne arată şi socializarea", a explicat Tătaru.