Rețetă de lebăr de casă din ficat de porc sau de pui: Este perfect pentru masa de Crăciun din 2024
Rețetă de lebăr de casă din ficat de porc sau de pui. Este perfect pentru masa de Crăciun din 2024
Lebărul este o delicatesă tradițională românească, care face parte dintr-o categorie de preparate care se servesc cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în special la Crăciun, alături de alte preparate din carne de porc. Acest preparat delicios este adesea făcut din carne de porc, dar există și variante cu ficat de pui, care sunt la fel de gustoase.
Dacă vrei să pregătești un lebăr de casă, cu gust autentic, ți-am pregătit o rețetă tradițională
Carne de porc (80% carne macră, 20% grăsime) – 1 kg
Ficat de porc sau pui – 1 kg
Ceapă – 2-3 bucăți (medii)
Sare – 2-3 linguri (în funcție de gust)
Piper – 1 linguriță
Boia de ardei dulce – 1 linguriță (pentru un gust mai intens, poți adăuga și boia iute)
Șorici (opțional) – 1-2 bucăți
Cimbru – 1 linguriță
Înainte de a începe prepararea lebărului, este esențial să pregătești corect carnea. Carnea de porc (sau de pui, în funcție de preferință) trebuie să fie curățată de eventualele oase și pielițe. Dacă folosești ficat de porc, acesta se spală bine și se curăță de vasele de sânge, iar ficatul de pui se poate folosi întreg. Dacă alegi ficat de porc, acesta va da un gust mai intens preparatului.
Carnea de porc trebuie tăiată în bucăți mici, pentru a fi ușor de tocat.
Carnea de porc, ficatul și șoriciul se vor măcina într-o mașină de tocat carne, de două ori, pentru a obține o consistență fină, dar care să păstreze textura. În cazul în care folosești carne de pui, aceasta va fi mai moale și mai ușor de procesat, dar îți recomandăm să folosești și un pic de grăsime pentru un gust mai bogat.
Citește și: Așa faci cea mai bună piftie de porc: Rețeta tradițională românească
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ceapa se curăță și se toacă mărunt, iar usturoiul se pisează. Poți căli ceapa într-o lingură de ulei până devine aurie și fragedă, iar apoi adaugi usturoiul pisat, lăsându-le pe foc timp de câteva minute pentru a se înmuia.
Într-un vas mare, amestecă carnea tocată de porc (sau pui), ficatul, ceapa călită cu usturoiul, și condimentele: sare, piper și boia de ardei. Amestecă bine pentru a obține o compoziție omogenă.
Dacă este prea uscată compoziția se poate adaugă puțin apă. Gustați amestecul pentru a verifica dacă este suficient de sărat sau dacă mai trebuie adăugate alte condimente.
Tradițional, lebărul este învelit într-un maț de porc, însă poți folosi membrana sintetică sau folosi o folie alimentară.
Citește și: Care este cea mai bună făină pentru cozonac. Aluatul se va desface în fâşii!
Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro
După ce ai pregătit amestecul de carne și condimente, începe să umpli mațul de porc. Leagă capetele cu sfoară pentru a preveni scurgerea umpluturii.
Într-o oală mare cu apă clocotindă, pune lebărul la fiert. Lasă-l să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-30 min, până când se încheagă și carnea devine fragedă. Încearcă să menții o temperatură constantă și să nu fiarbă prea tare, pentru a nu sparge mațul.
După ce lebărul s-a fiert, lasă-l să se răcească în apă timp de aproximativ 1 oră. După răcire, poate fi tăiat și servit fie rece, fie încălzit. Se poate păstra la frigider până la 3 zile sau poate fi congelat pentru a fi consumat ulterior.