Reţetă simplă de pască pentru masa de Paşte
Reţeta simplă de pască pentru masa de Paşte. Pasca este un preparat atât de îndrăgit încât își face loc pe toate mesele românilor în perioada sărbătorilor pascale. Iată cele mai gustoase rețete de pască!
Creștinii au mai multe preparate tradiționale pe care le pregătesc pentru sărbătorile Pascale. Fiecare are o simbolistică aparte.
De exemplu, pasca reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului și este unul dintre preparatele care ar trebui să se regăsească pe masă de Paști a oricui.
Pasca se prepară în mod tradițional în ajunul Învierii, rețeta tradițională fiind asemănătoare cu cea a cozonacului.
Coca se prepară din făină de grâu, aluatul dospit se umple cu brânză de vaci, smântână și stafide și este modelat de obicei în formă rotundă, considerându-se prin tradiție că rotunde erau și scutecele lui
Învierea este una dintre cele mai frumoase sărbători creștine, având darul de a aduce bucuria în fiecare familie, care se adună în jurul mesei pline cu bucate tradiționale (pască, ouă înroșite, cozonac, drob de miel, friptură de miel) pe care majoritatea gospodinelor le prepară în casă, cu implicarea și ajutorul familiei.
Acest preparat tradițional gustos, pe care adulții și copiii deopotrivă îl adoră pentru gustul inconfundabil și aromat are la baza o legendă interesantă. Această face referire la o pâine mâncată de evrei în timpul Paștelui, denumită în ebraică „mata“. În tradiția creștină, această pâine simplă, nedospită și fără umplutură a devenit un preparat tradițional foarte gustos, având la baza aluat de cozonac, brânză de vaci, stafide și arome.
Această rețeta tradițională cu aluat dulce de cozonac are o umplutură aromată care va deveni repede atracția principala de pe masă de Paște.
Ingrediente pentru aluat:
300 g faina;
2 galbenusuri;
50 g zahar;
vanilie;
un praf de sare;
coaja de lamaie;
100 ml lapte;
100 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer;
50 g unt cu minimum 80% grasime;
20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata.
1 ou;
2 albusuri;
200 g branza de vaci;
50 g smantana grasa;
30 g faina de orez sau faina alba;
un praf de sare;
vanilie;
coaja de lamaie;
50 g unt cu 80% grasime;
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
100 g zahar tos;
50 g stafide.
Pentru decorarea preparatului, la final, vei avea nevoie de un ou batut.
Se incalzeste putin laptele;
Se adauga zaharul si drojdia, apoi celalalte ingrediente (mai putin faina) si se amesteca bine;
Dupa ce ingredientele s-au amestecat se adauga treptat faina si se framanta pentru a se omogeniza;
Se lasa aluatul la dospit intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul (aproximativ 30 de minute);
Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in doua (o treime pentru baza si doua treimi pentru impletitura).
Bucata mai mare se imparte in alte doua bucati si se fac niste cordoane lungi si subtiri, care se impletesc;
Partea mai mica se intinde pe masa, cu sucitorul, astfel incat sa acopere tava in care se coace pasca;
Impletitura decorativa se pune pe margine;
Se mai lasa 15 minute la dospit.
Se separa ouale;
Citeste si: Tradiţii pentru Paşte 2022
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare;
Restul ingredientelor de mai sus se amesteca separat;
Albusurile batute se adauga usor la restul compozitiei, prin amestecare.
Inainte de a pune umplutura in aluat, acesta se unge cu un ou batut;
Umplutura se toarna in tava;
Se coace 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi inca 10-15 minute la 150 grade Celsius;
Se scoate din cuptor si se lasa la racit in forma;
Dupa ce s-a racit se scoate din forma si se poate taia felii.
Cunoscută ca pască fără aluat, această rețeta reinterpretată este, de fapt, o varianta de pască ce nu necesită dospirea aluatului, deci se poate face într-un timp mult mai scurt, iar rezultatul este delicios, chiar dacă este servită rece, la două-trei zile de la preparare.
5 oua;
8 linguri zahar;
600 grame branza de vaci grasa;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
100 grame stafide;
1 fiola esenta de rom;
2 fiole esenta de vanilie;
coaja rasa de la o lamaie;
1 plic praf de copt;
2 linguri zeama de lamaie;
5 linguri faina.
Se pun stafidele in apa calda 2-3 ore;
Dupa ce s-au inmuiat se pun in rom;
Se amesteca galbenusurile cu zaharul, branza de vaci, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie (se poate folosi mixerul vertical pentru o consistenta fina);
Se adauga apoi stafidele scurse de rom;
Se adauga si praful de copt stins cu zeama de lamaie;
Faina cernuta se incorporeaza in compozitia de branza, amestecand incet cu lingura;
La final se adauga albusurile batute spuma cu un praf de sare;
Compozitia se toarna intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt;
Se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius circa 15-20 minute, apoi se scade temperatura la 160 grade Celsius, pentru circa 35-45 minute;
Se face testul cu scobitoarea pentru a verifica daca este copt blatul;
Se lasa la racit, apoi se orneaza cu zahar pudra.
Citeste si: Reţete de Paşte 2022: Mâncărurile tradiţionale româneşti