Toamna este momentul potrivit pentru a prepara zacusca de vinete pentru cămara de iarnă. Iată o rețeta tradiţională, pe care se prepară foarte ușor.

Cum se face zacusca de vinete?

Ingrediente pentru zacuscă de vinete

25 gogoșari
25 ardei grași
1 kg ceapă
10 vinete mari
1 kg morcovi
2 kg roșii
1 litru ulei
3-4 foi dafin
1 linguriță piper boabe
2 boabe enibahar
sare

Citeste si: Cum se coc corect. Greșeala pe care o fac mulți când gătesc vinete

Reţetă tradiţională zacuscă de vinete
Reţetă tradiţională zacuscă de vinete

Mod de prepare

Coace gogoșarii, ardeii și vinetele. Curăță legumele de coajă și lasă-le la scurs.

Citeste si: Cea mai bună zacuscă de vinete. Află-i secretul

Zacuscă. Între timp toacă ceapa mărunt și călește-o la foc mic, în ulei. Când devine translucidă adaugă morcovii rași pe răzătoarea mică și lasă legumele la înnăbușit timp de 10 minute.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Între timp toacă mărunt gogoșarii, ardeii, roșiile și vinetele. Pune toate ingredientele în cratița emailată și lasă zacusca să fiarbă mocnit, amestecând din când în când. Adaugă sare după gust.

Citeste si: Sărmăluţe cu brânză. Secretul pe care nu îl știe nimeni pentru o mâncare absolut delicioasă!

Când a scăzut bine, zacusca fierbinte se toarnă în borcane și închide bine capacul.

În locul capacului de borcanele se pot leaga cu celofan la gură. Pune apoi borcanele în cuptorul încins, fără foc, până a doua zi, scrie acasa.ro.

Cum se coc vinetele și ardeii sau gogoșarii?

Ca să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, le faceti pe tablă sau grătar – dar merg bine şi făcute în cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se vede. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după.

Citeste si: Reţetă pleşcăviţă sârbească: Secretul gustului tradiţional

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Reţetă tradiţională zacuscă de vinete
Reţetă tradiţională zacuscă de vinete

Cât ulei se pune la zacuscă?

Pentru cantităţile prezentate mai sus, la zacuscă se foloseşte un litru de ule i. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

Cum și cât se fierbe zacusca?

Zacusca se fierbe la foc mic. Lăsați vrea 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

Citeste si: Avertismentul medicilor: NU mai mâncaţi VINETE dacă suferiţi de aceste boli!

Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.

Ce condimente se pun la zacuscă?

Pentru un gust desăvârşit pentru zacuscă puteţi folosi următoarele condimente: 3-4 foi dafin, 1 linguriță piper boabe, 2 boabe enibahar şi sare.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si