Reţetă pleşcăviţă sârbească: Secretul gustului tradiţional
Reţetă pleşcăviţă sârbească. Plejskavica sau Pleşcăviţa este o specialitate sarbeasca, un fel de hamburger facut dintr-un amestec de carne de vita si de porc.
Reţetă pleşcăviţă sârbească. Vă propunem o reţetă foarte uşor de preparat şi gustoasă, din Clisura Dunării, mai exact de la Şviniţa, judeţul Mehedinţi, acolo unde trăieşte o comunitate mare de etnici sârbi. Reţeta se găseşte în cartea „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”, scrisă de Narcisa-Alexandra Ştiucă, potrivit adevarul.ro.
Pleşcăviţa este un preparat din carne tocată, coaptă pe grătar.
In mod traditional se serveste cu avjar si cu inele de ceapa, uneori fiind pus chiar intr-o chifla.
Punem carnea intr-un bol. Adaugam ceapa tocata marunt si calita in doua linguri de ulei si usturoiul pisat.
Asezonam cu sare, piper, cimbru, nucsoara si Vegeta. Framantam bine aluatul cu mainile pana rezulta o compozitie omogena, conform caietulcuretete.ro.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cu mainile umede formam sase chiftele pe care le aplatizam.
Le punem pe gratarul incins sau pe grill. Si le lasam pana se rumenesc.
Se servesc cu ajvar.
Ajvar este un preparat sarbo-croat similar cu zacusca noastra. Este numit si "caviarul saracului" si se se serveste alaturi de plescavita, cevapi, kebab, sau alte preparate pe baza de carne.
Tocam marunt vinetele ssi ardeii sau daca vreti sa aibe consistenta unei paste ii puteti baga la robot. Adauga ceapa si usturoiul tocate marunt.Asezonam cu sare, piper boia si usuroi. Frecam cu ulei.
Adaugam otet dupa gust.
Pleşcăviţa poate avea grosimea între 0,5 – 1 cm, iar diametrul poate varia între 10-20 cm.
Se poate servi cu garnitură de cartofi prăjiţi tăiaţi rondele şi felii de ceapă crudă sau se poate pune între două turte coapte, numite pogăcele, preparatul având astfel aspectul unui hamburger.
În aluatul de carne se mai pot pune şi alte condimente, în funcţie de gusturi (cardamon, nucşoară).