Reteta unei afaceri de succes. Mere crescute la inghesuiala: cum sa realizati 80 de tone de mere la hectar
Un tanar din Bihor a descoperit cheia succesului in cresterea livezilor de mere. Ideea i-a venit dupa ce si-a petrecut mai multe vacante in Italia, tara natala a tatalui sau. Proprietarul spune ca are pe un hectar nu mai putin de 6.000 de pomi, dublu fata de numarul obisnuit.
Francesco Tommasi si-a facut o livada de mere in Bihor. Fermierul a povestit pentru Digi 24 ca a preluat ideea din Italia dupa ce s-a convins ca merele la "inghesuiala" sunt mai bune decat cele sadite in stil clasic.
Francesco Tommasi- proprietarul livezii superintensive: „Este o tehnologie nouă, recent apărută, dar este tendinţa pomiculturii la nivel mondial, o densitate mult mai mare pentru fructe mult mai de calitate”.
Fata de o livada clasica, in aceasta pomii sunt plantati de 10 ori mai aproape decat se obisnuieste, la aproximativ 30 de cm unul fata de celalalt pe un rand. Fermierul spune ca livada inghesuita poate obtine un varf de productie pana la 80 de tone la hectar.
Francesco Tommasi- proprietarul livezii superintensive: „80% din fructele din livadă sunt de calitate extra pentru vânzare, iar în sistemul clasic, calitatea extra ajunge undeva la 30%.”
Potrivit Digi 24, tehnologia folosita de tanarul de 24 de ani este unica in tara noastră.