Rețete pe care le poți găti în zilele cu dezlegare la pește
Ne aflăm în Postul Sfintelui Paști și mai sunt doar câteva zile până la Florii. Peștele este vedeta de pe masa fiecărui român. Iată cele mei gustoase rețete pe care le poți găti în zilele cu dezlegare la pește.
De Florii toți românii mănâncă pește. Noi îți expunem câteva rețete gustoase care îi vor da pe spate pe invitați. Iată ce poți găti în zilele cu dezlegare la pește.
Șnițele de pește cu mămăliguță și mujdei de usturoi
Pentru această rețetă avem nevoie de:
Șnițele de pește în crustă de mălai
1 kg pește 200 gr. mălai ulei pentru prăjit sare piper
Mămăligă
1 litru de apă 1 linguriță cu vârf de sare 200 de grame de mălai
Mujdei
1 căpățână mică de usturoi 1 – 2 linguri ulei de floarea soarelui sare 1 linguriță zeamă de lămâie 2 – 3 linguri apă
Începem cu eviscerarea peștelui și curățarea de solzi. Vom răzui ușor și minuțios solzii peștelui, cu ajutorul unui cuțit. Vom pune peștele pe o parte cu abdomenul sore noi. Apoi, cu mâna dreaptă în care ținem cuțitul vom selecționa tot abdomenul de la cap pana la coadă. Incizia o fcaem pe suprafața pielii, fără să fie adâncă, pentru a evita secționarea accidentală a intestinelor, ceea ce poate duce la compromiterea cărnii.
Mâna stângă o ținem pe capul peștelui, iar cealaltă o băgăm în abdomen. Vom trage rapid în jos branhiile și măruntaiele pentru a le elimina. Sub un jet de apă rece se curăță bine șira spinării, având grijă să eliminăm vena sangvină, și restul cavității abdominale. Se clătește cu apă rece atât exteriorul peștelui cât și interiorul.
Se tamponează bine cu șervete absorbante, înainte de a-l repune pe tocător.
Acum îi tăiem aripioarele laterale și dorsale peștelui, capul și coada. Cu o mână fixăm trunchiul peștelui, îl tăiem în secțiune, în felii transversale, perpendiculare pe șira spinării, groase de 2 – 3 cm. grosime.
Putem însă și să îl filetăm dacă dorim, în loc de trunchiere. Și obținem două fileuri fără os din fiecare pește.
Vom lăsa peștele cu puțină sare pe el.
Acum ne ocupăm de mămăligă. Punem apa la fiert. În timp ce mămăliguța va bolborosi sub capac, putem să pregătim mujdeiul.
Curățăm cățeii de usturoi de foi, apoi îi tăiem și îi zdrobim. Putem folosi un pistil ca sa mărunțim cu totul bucățele de usturoi. Îl sărăm apoi și îl lăsăm câteva minute să se înmoaie.
Apoi punem puțin ulei și frecăm cu energie, ca la maioneză. Facem asta până obținem o pastă cremoasă. După gust, la final, putem să punem peste mujdei și câteva picături de zeamă de lămâie. Putem adăuga și 1 – 2 linguri cu apă ca să obținem un mujdei mai fluid, dacă nu-l dorim pe cel sub formă de pastă.
În acest timp, peștele și-a tras sarea. Bucățile de pește trebuie să fie ușor umede pentru a se fixa mălaiul.
Le tamponăm ușor cu prosoape de hârtie doar dacă au apă în exces, fără să le uscăm de tot. Punem piper peste pește, după gust. Apoi, punem făina de porumb într-o farfurie.
Vom da fiecare felie de pește prin mălai, întorcându-le pe pe toate părțile, astfel încât să se prindă bine de ele. Scuturăm apoi ușor pentru a elimina excesul.
Vom pune peștele la prăjit pe rând, fără să înghesuim bucățile. Fiecare parte trebuie prăjită câte cinci minute până se va forma o crustă rumenă.
Când se formează crusta îl întoarcem cu o spatulă și îl mai prăjim 3-4 minute. Acum vom scoate bucățile de pește prăjit în crustă de mălai din baia de ulei și le punem pe farfurie. Le vom poziționa pe o farfurie cu un prosop din hârtie absorbantă, care va absorbi excesul de ulei de pe feliile de pește prăjit în crustă de mălai.
Acum îl servim alături de mămăliguță și de mujdeiul de usturoi. Poftă bună!
Ciorbă țărănească de pește
Ingrediente: putem folosi orice tip de pește dorim, 1 morcov 1 albitură 3 felii de țelină 2 buc ardei gras 2 cepe 2 căței de usturoi pentru aroma sare,piper după gust 2 roșii 3-4 linguri cu orez 1-1,5 l borș sau se poate acri cu oțet după gust leuștean verde tarhon verde un gălbenuș de ou.
Vom curăța zarzavatul și îl vom spăla. Apoi îl tăiem cubulețe. Vom da chiar și prin răzătoare. Punem totul la fiert în apa rece. Când zarzavatul este pătruns, vom spăla orezul și îl adăugăm la fiert.
Acum vom curăța peștele foarte bine. Scoatem osul amar de la cap. După ce spintecăm peștele și îi scoatem intestinele, îl spălăm rapid fără să îl ținem prea mult în apă. Vom tăia bucăți potrivite, iar când zarzavatul și orezul sunt aproape fierte, adăugăm borșul clocotit în prealabil. Punem doi căței de usturoi pentru aromă, roșii tocate mărunt, sare și piper. Când totul clocotește, se lasă focul mic și adăugăm bucățile de pește. Vom lăsa să fiarbă în funcție de mărimea bucăților de pește. Mai exact până de înmoaie peștele și intra furculița bine în el.
Când peștele a fiert punem verdeața tocată mărunt, gălbenușul de ou bătut și amestecat cu câteva linguri de zeamă din ciorbă pentru a ajunge la aceeași temperatură (să nu se taie). Apoi oprim focul.
Ciorba o servim caldă sau rece, după preferințe. Alături de mămăligă și ardei iute. Să aveți poftă!
Somon la cuptor pe pat de legume
Avem nevoie de: file somon 1-2 dovelecei 5 morcovi medii 6 cartofi mărar boabe coriandru sare, piper zeamă de la 1 lămâie ulei unt.
Vom curăța legumele de coajă. Apoi vom tăia morcovii și dovleceii în stil pai. Vom unge o tavă de yena cu ulei și legumele pe care le vom condimenta. Separat vom condimenta și somonul cu boabe de coriandru sfărâmate, sare, piper și zeamă de lămâie. Punem peștele peste legume și le acoperim cu o folie de aluminiu. Le lăsăm la cuptor pentru 20 de minute, luăm folia și mai le lăsăm un pic.
Într-o oală fierbem separat cartofii cu sare. Când sunt gata îi servim alături de pește cu unt și mărar. Poftă bună!
Salată de ton cu avocado
Ingrediente- 5-6 ouă 1 avocado bine copt 300g ton în ulei de măsline 3 linguri iaurt grecesc o ceapă roșie, mică sare piper o linguriță zeamă de lămâie.
Punem ouăle la fiert în apă cu sare. Din momentul în care apa a început să fiarbă, lăsăm ouăle pentru 15 minute la fiert. Apoi le punem la răcit în apă rece și în acest timp pregătim restul ingredientelor.
Vom scurge tonul din conservă. În acest timp curățăm avocado și îl tăiem în cuburi. Vom curăța ceapa roșie și o tăiem fin, apoi curățăm ouăle și le tăiem cuburi.
Vom amesteca ingredientele și adăugăm iaurtul grecesc și zeama de lămâie după gust. Acest tip de salată este foarte delicioasă. După preferințe poți adăuga cubulețe de cartof fiert, morcovi fierți sau dați prin răzătoare. De asemenea, mazăre și porumb. Un deliciu!
Pârjoale de pește
Ingrediente:- 500 gr de carne tocată de pește (somn, știucă, șalău, merluciu);
Vom tăia coaja feliilor de pâine și înmuiem miezul în lapte. După ce pâinea absoarbe toate laptele o vom trece prin mașina de tocat carne. Vom adăuga gălbenușul, untul moale, sarea și piperul. Acum amestecăm foarte bine până obținem o compoziție omogenă.
Vom înmuia mâinile în apă sau ulei și ne apucăm să formăm pârjoalele. Punem ulei în tigaie, cât pârjoalele să fie acoperite pe jumătate. Adăugăm apoi un cățel de usturoi tăiat în felii. Usturoiul va îndepărta mirosul de pește. Vom îndepărta usturoiul după ce uleiul se înfierbântă.
Vom trece pârjoalele prin pesmet și le prăjim câte patru minute pe fiecare parte. Apoi, le scoatem pe un prosop de hârtie care va absorbi excesul de ulei.
Din această cantitate de ingrediente obținem 15 pârjoale gustoase și aromate. Le putem servi alături de cereale, legume coapte sau piure de cartofi. Poftă bună tuturor!