REVOLTĂTOR! Un pușcăriaș din Oradea s-a sinucis și a vrut ca organele lui să fie donate! Ar fi putut salva mai multe vieți, dar LEGEA nu îi permite! Detaliile unui caz ȘOCANT petrecut în România
Un ordin de ministru le refuza sansa la viata pacientilor de pe listele lungi de transplant.
Un caz revoltator vine de la Oradea, unde un detinut intrat in moarte cerebrala ar fi putut sa salveze cel putin cinci bolnavi prin donarea de organe. Chiar daca familia si-a dat acordul, legea interzice ca persoanele private de libertate sa doneze celor care nu fac parte din familia extinsa.
O revolta muta se citeste pe chipul acestei paciente care a aflat ca legea ii refuza dreptul la viata.
Un detinut care s-a sinucis in penitenciarul din Oradea putea fi unul dintre si-asa putinii donatori de organe din Romania. Cel putin cinci bolnavi ar fi avut o noua sansa la viata.
Tanarul a fost incarcerat aici, la Penitenciarul din Oradea si avea de executat o pedeapsa de 14 ani si 4 luni pentru abuz.
Medicii l-au resuscitat minute in sir si l-au transportat la spital, insa acolo a intrat in moarte cerebrala.
Tatal detinutului lucreaza in Italia. De acolo, le-a transmis rudelor din tara ca este de acord cu donarea de organe. Bunica tanarului, care locuieste in judetul Salaj, a semnat toate documentele necesare. In zadar insa. Gestul lor impresionant n-a putut fi dus la capat, din cauza unui ordin absurd de ministru.
"Legislatia existenta, Ordinul ministrului justitiei din 2012 429 nu permite detinutilor sa fie donatori de organe, tesuturi sau celule decat in cazul care aceste organe ajung la rude pana la gradul IV.", spun medicii.
Mariana Merloiu asteapta de aproape un deceniu sa primeasca un rinichi.
Boala s-a declansat imediat dupa ce a nascut-o pe fiica ei si i-a dat peste cap intreaga viata. A suferit un prim transplant in 2003, dar organismul a respins rinchiul. De noua ani face dializa de trei ori pe saptamana si este permanent dependenta de familie.
Acum, autoritatile incearca sa schimbe legea.
"Chiar daca aceasta grupa de detinuti in moarte cerebrala nu sunt grupa semnifictativa din pct de vedere statistic, tinand cont de lipsa acuta de organe de la momentul actual din tara noastra trebuie sa ne gandim la toate variantele posibile."
, a declarat Radu Zamfir, directorul Agentiei Nationale de Transplant
Din cei 160 de potentiali donatori, doar 55 au devenit reali in 2018. Un numar foarte mic, spun reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant. In total, anul trecut, medicii au facut 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plamani si cinci de cord. De la inceputul anului si pana acum au fost doar sapte donatori de organe, iar Romania este codasa in Europa la acest capitol.