Close sidebar
Close sidebar

Rezerva Federală a SUA, o nouă decizie majoră pentru stoparea inflației

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, pentru a contracara inflaţia ridicată, transmite Bloomberg.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Banca Centrală a Americii a înrăutăţit estimările privind avansul economiei SUA, care ar urma să se situeze la doar 0,2% în 2022 şi să urce la 1,2% în 2023 şi 1,7% în 2024, reflectând impactul mai ridicat al înăspririi politicii monetare.

Urmare a acestor anunțuri făcute de șeful Fed-ului american, Jerome Powell, indicii bursieri depe Wall-Street au înregistrat scăderi pe linie.

Citeste si: Anunțul lui Vladimir Putin a întărit dolarul american la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani

Oficialii Fed au reafirmat că "sunt extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste" şi se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023. Apoi rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Putin interzice vânzarea biletelor de avion bărbaților cu vârste între 18 și 65 de ani. Care este motivul

Rata şomajului ar urma să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină lent la ţinta Fed de 2% abia în 2025. 

Avertismentul Băncii Mondiale

Majorările ratelor dobânzilor de către băncile centrale din întreaga lume ar putea declanşa o recesiune globală în 2023, a avertizat recent Banca Mondială.

Instituţia financiară internaţională a atras atenţia că băncile centrale au majorat dobânzile "cu un grad de sincronizare care nu a mai fost văzut în ultimele cinci decenii", pentru a răspunde creşterii preţurilor, dar majorarea ratelor face împrumuturile mai costisitoare, ceea ce poate încetini creşterea economică.

Citeste si: Joe Biden condamnă Rusia în adunarea ONU. "Putin face amenințări nucleare iresponsabile"

De asemenea, majorările dobânzilor, care vor continua probabil şi în 2023, ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflaţia la nivelul de dinaintea pandemiei.

Economia mondială se confruntă cu cea mai profundă încetinire, după redresarea în urma recesiunii din 1970, încrederea consumatorilor a scăzut mai mult decât în precedentele recesiuni globale, iar "cele mai mari trei economii globale- SUA, China şi zona euro- încetinesc semnificativ. "În aceste condiţii, chiar şi o lovitură moderată la adresa economiei globale în 2023 ar putea duce la recesiune", se arată într-un studiu publicat de Banca Mondială.

Instituţia a solicitat băncilor centrale să-şi coordoneze acţiunile şi "să comunice clar deciziile", pentru "a reduce gradul de înăsprire al politicii monetare necesar".

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI