Rezultate Alegeri locale în marile orașe. Cine va fi primar în Timișoara, Cluj, Iași, Constanta, Sibiu, Craiova, Brașov, Ploiești
Rezultate Alegeri locale 2020 în marile orașe. Exit poll-urile au fost așteptate de români cu un interes major, pe măsură ce ora închiderii urnelor s-a apropiat. Alegătorii au așteptat cu sufletul la gură primele rezultate de la ora 21.00: cine le va conduce orașul, comuna sau satul de mâine încolo.
Author: Andrei Balan duminică 27 septembrie 2020 , 20:55
Rezultate alegeri locale 2020. Cel mai important exit poll al zilei de 27 septembrie 2020, ziua Alegerilor Locale în România, a fost anunțat la ora 21.00. CURS efectuează sondaje în doar câteva orașe: Bucureşti, Craiova, Constanţa, în timp ce rezultatele din Ploieşti, Focşani, Deva, Alba Iulia, Arad, Cluj, Timişoara, Iaşi, Braşov, Baia Mare, Oradea, Piteşti sunt așteptate din numărătoarea paralelă a partidelor .
StirileKanalD.ro îți prezintă în timp real (mai jos) rezultatele exit-poll-ului de la ora 21.00, ora închiderii urnelor de vot, dar și rezultatele din teritoriu care vin pe măsură ce partidele își finalizează propriile numărători.
Anunț de ultima oră: Surpriză majoră în Timișoara! Actualul edil Nicolae Robu a fost învins de candidatul USR-PLUS, Dominic Fritz. Acesta din urmă, necunoscut publicului larg, este născut în Germania, dar locuiește de mai mulți ani în Banat și vorbește perfect limba română.
Dominic Fritz și susținătorii săi au sărbătorit victoria în Piața Victoriei din Timișoara. El a declarat că de azi timișorenii vor ”șterge ”nu se poate” din vocabular”.
”Nu ne mai lăsăm paralizați de frică pentru că suntem singuri în bulă, sutem o comunitate. Am avut o echipă alimentată de dorința sinceră de a câștiga. Revoluția care a început aici nu se va termina pentru că o să avem de construit", a spus Fritz în fața timișorenilor.
UPDATE: Ploieștiul, câștigat de liberali. Schimbare majoră la CJ Prahova. Andrei Volosevici a câștigat detașat alegerile la Primăria Ploiești din partea PNL, în timp ce Iulian Dumitrescu, candidatul PNL-USR-Plus la șefia Consiliului Județean Prahova, a obținut mult mai multe voturi decât principalul său contracandidat, Bogdan Toader, informează Observatorul prahovean.
UPDATE. La Cluj-Napoca, Emil Boc a obținut un nou mandat, după ce ar fi strâns 51.52%
din voturi, potrivit unui exit-poll prezentat de presa locală. Următorul clasat a fost reprezentantul USR Plus, Emanuel Ungureanu, pentru care au votat 38.64% dintre clujeni.
UPDATE. Surpriză la Primăria Brașov? După miezul nopții de duminică spre luni, Candidatul USR PLUS la Primăria Braşov, Allen Coliban, are, conform numărătorii paralele efectuată în 40% din secţiile din municipiu, un avans de 2.000 de voturi faţă de contracandidatul său de la PNL, George Scripcaru, actualul edil.
Rezultate alegeri locale pentru Primăria Constanța
Rezultat extrem de strâns pentru Primăria Constanței- candidații PNL și ai USR-Plus sunt estimați de exit-poll-ul final al CURS Avangarde la egalitate- date valabile pentru ora 21.00. Diferența dintre primii doi candidați ar fi de maxim 1.000 de voturi!
Candidatul USR-PLUS la Primăria Constanţa, deputatul Stelian Ion, a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a votat pentru oraş şi pentru a le da tinerilor şansa să nu mai plece din ţară.
„Astăzi, simt că schimbăm ceva, radical, în Constanţa şi în alte oraşe.
(...) Am aşteptat ani şi ani la rând momentul ăsta, acum chiar simt că putem face o schimbare mare în Constanţa şi în România. Cu ce gânduri am venit la vot? În primul rând pentru Constanţa, pentru a da o şansă tinerilor să nu mai plece din acest oraş. Pleacă generaţii rând pe rând, după ce termină liceul pleacă spre facultăţi şi nu se mai întorc în Constanţa. Vrem să le dăm o şansă, să trăiască aici, să îşi întemeieze o familie şi să trăiască într-un oraş european, curat, civilizat în care să se simtă respectaţi, în care să aibă un
job bine plătit, efectiv să le placă să trăiască în oraşul lor”, a spus Stelian Ion.
Rezultate alegeri locale 2020- Craiova
Rezultatele parțiale prezentate de CURS-Avangarde în exit-poll-ul pentru alegerile locale din Craiova, pentru funcția de primar, valabile pentru ora 21.00:
1. Vasilescu Lia-Olguţa, Partidul Social Democrat 33.7% 2. Giugea Nicolae, Partidul Național Liberal 28.6% 3. Solomon Antonie, Partidul Ecologist Român 17%
Prezența la vot în județul Dolj la ora 20.00 era de 48,43%. În total, au votat 275.295 de alegători.
Rezultate alegeri locale 2020- Iași
Nu există exit-poll realizat pentru Iași. În schimb există un sondaj telefonic și numărătorile paralele ale partidelor, iar rezultatele vi le vom comunica în curând.
Actualul edil al municipiului Iași, Mihai Chirica (înscris în PNL), a avut nu mai puţin de 13 contracandidaţi. Pe buletinul de vot, la primăria municipiului Iaşi s-au mai aflat următorii candidaţi: Camelia Gavrilă (din partea PSD), Radu Botez (din partea ALDE), Sorin-Avram Iacoban (din partea Pro România) sau Cosette-Paula Chichirău (din partea USR-Plus).
Conform unor date informale obținute în urma numărătorilor realizate de partide, șefia Consiliului Județean ar urma să fie preluată de liberalul Costel Alexe.
Fotoliul de primar al municipiului Iași este revendicat atât de Mihai Chirica, cât și de Cosette Chichirău. Candidata Alianţei USR-PLUS la Primăria din Iaşi a anunţat că „primele rezultate din secţii arată că suntem înaintea lui Mihai Chirica”. Ea a adăugat că Alianţa „luptă cu corupţia din PSD şi PNL”, iar „alegătorii PNL nu au fost prostiţi de mizeria pesedistului Chirica, care şi-a schimbat geaca, care şi-a schimbat tricoul pe ultima sută de metri”.
Costel Alexe anunță că e prima dată când PNL câștigă și Primăria și CJ. "Victoria e a ieșenilor", a spus Alexe, care a mai spus ca procedurile de numarare si raportare sut de asteptat sa se termine abia maine.
De partea cealaltă, și candidata USR-PLUS Cosette Chichirău era convinsă, la ora închiderii urnelor, că a strâns mai multe voturi decât Mihai Chirica. Cosette Chichirău a declarat că "primele rezultate din secţiile de votare" după închiderea urnelor de vot ar arăta că a obţinut mai multe voturi decât primarul Mihai Chirica, deşi nu a avut "beneficiile" unei alianţe de dreapta cum a fost cazul în alte mari oraşe din ţară.
Rezultate alegeri locale- Sibiu
Astrid Fodor câștigă al doilea mandat de primar al Sibiului. Conform numărătorii paralele făcute de FDGR municipiul va fi condus în următorii patru ani tot de prima femeie primar a orașului.
După numărarea a 20% din voturi, candidatul pentru funcția de Primar al Municipiului Sibiu, din partea FDGR, Astrid Fodor, conduce detașat cu 4.997 de voturi (43,16%). Aceasta este urmată de Adrian Bibu (PNL) cu un număr de 3.542 de voturi (30,59%) și Raul Apostoiu, cu 1.119 (USR PLUS) de sibieni care l-au votat (9,66%).
Rezultate alegeri locale 2020- Timișoara
Surpriză mare la Timișoara. Primarul în funcţie al municipiului Timişoara, Nicolae Robu (PNL), s-a declarat înfrânt la alegerile locale de duminică de tânărul candidat al USR, cetăţeanul german Samuel Dominic Fritz.
Robu a spus că lasă ”cu sufletul împăcat” tot ce a realizat, că nu ştie de ce a pierdut şi că acest lucru nu îl frământă, dar şi că este cu conştiinţa împăcată.
”N-am nicio suferinţă, înseamnă că nu mă pliez eu pe ce vor timişorenii pe următorii 4 ani. Las cu sufletul împăcat tot ce am realizat şi tot ce am lăsat ca proiecte. Am moştenit şi eu proiecte. Eu las mult mai multe, las fonduri europene, 80 de proiecte, multe sunt în fază foarte avansată. Asta-i viaţa. Fără regrete. Eu am pus viaţă din viaţă mea în tot ce am făcut şi recunosc că mi-ar fi plăcut ca obiective pentru care am luptat atâta, precum pasajul Solventul, noul stadion, sala polivalentă, centura, să fie asociate cu al treilea mandat al meu. N-a fost să fie, mergem înainte, eu sunt fericit cu tot ce am realizat până la vârsta mea. Nu ştiu de ce am pierdut şi nici nu mă frământă foarte mult. Eu sunt cu conştiinţa mea foarte împăcată. Viitorul va arăta dacă votul de astăzi a fost bun pentru timişoreni. E un moment al retragerii din orice pentru fiecare. Eu o să am cu totul alte preocupări. Întotdeauna în faţă mea au fost multe cărări, şi la ora actuală sunt multe, n-o să vă pot spune ce voi face”, a declarat duminică seara, Nicolae Robu.
Robu a adăugat că este conştient de greşelile pe care le-a făcut, dar este de părere că nu din cauza greşelilor a pierdut alegerile. Întrebat ce mesaj are pentru contracandidatul său, Dominic Fritz, Robu a declarat că nu are niciun fel de mesaj pentru acesta. Edilul a spus că nu ştie ce va face de acum încolo.
”Nu ştiu ce fac de mâine încolo. Nu pot să iau decizii imediat. Continui să exercit funcţia de primar până când va depune jurământul noul primar. Încă sunt profesor, îmi văd de jobul meu. O să vedem, voi continua, pentru că nu sunt omul care să stea. N-am niciun gând la alegerile parlamentare. Sunt sigur. Nu ştiu diferenţa, în procente, că nu au fost numărate toate voturile. S-au notat voturile pentru mine şi cele pentru contracandidat. Nu se mai pot schimba lucrurile. Diferenţa este foarte mare, mergem înainte”, a precizat Robu.
PNL Timiş a numărat în paralel 15% din voturile exprimate în Timişoara, iar în urma rezultatelor, candidatul PNL Nicolae Robu a fost învins de candidatul USR, cetăţeanul german Dominic Fritz.
Candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara, Dominic Samuel Fritz, a votat, duminică dimineața, la prima oră, în cartierul Iosefin, acolo unde locuiește de mai mulți ani. După vot, Fritz a ținut să le transmită timișorenilor că doar astăzi au aceeași voce ca și cei aflați la putere, potrivit Tion.ro.
Potrivit Mediafax, exista un exit poll conform caruia Emil Boc a strâns peste 50% din voturi. Următorul clasat a fost reprezentantul USR Plus, Emanuel Ungureanu, pentru care au votat peste 38% dintre cetăţenii clujeni.
Potrivit exit poll-ului citat de Mediafax , Emil Boc a strâns 51.52% din voturi. Următorul clasat a fost reprezentantul USR Plus, Emanuel Ungureanu, pentru care au votat 38.64% dintre clujeni.
Emil Boc era considerat principalul favorit pentru a câștiga un nou mandat la Primăria orașului Cluj-Napoca, după ce la ultimele alegeri acesta a obținut aproape 65% din voturi.
„Am votat cu acea echipă care are viziunea şi proiectele necesare să menţină Clujul pe primul loc, să aducă în continuare investiţii şi locuri de muncă bine plătite la Cluj. Am votat cu acea echipă capabilă să unească, nu să dezbine, am votat cu acea echipă care menţine Clujul în liga campionilor în materie de inovare, cu acea echipă care asigură că în oraş nimeni nu este uitat şi nimeni nu este abandonat, cu acea echipă care modernizează Clujul în toate domeniile prin creşterea calităţii vieţii în educaţie, sănătate, locuri de muncă, mediu, infrastructură, parcuri. Adică, cu acea echipă care fructifică avantajele competitive ale Clujului”, a spus astăzi Emil Boc.
Rezultate alegeri locale- Ploiești
Liberalul Andrei Volosevici a fost anunţat, duminică, seară, de către liberalii prahoveni, drept câştigător al funcţiei de primar al Ploieştiului, deputatul Roberta Anastase arătând că prin votul din cadrul acestui scrutin "s-a făcut dreptate".
"Este un moment foarte fericit pentru noi la Ploieşti, un moment în care noi considerăm că s-a făcut dreptate, iar ploieştenilor de astăzi li se redă cel mai bun primar pe care l-au avut în ultimii 30 de ani. Îl felicit pe Andrei Volosevici, câştigătorul din această seară şi omul de la care de astăzi se aşteaptă foarte multe lucruri", a spus Anastase, într-o conferinţă de presă susţinută alături de Andrei Volosevici.
Volosevici a arătat că votul dat de ploieşteni îl responsabilizează şi va lucra constructiv, abordând metoda "administraţie la firul ierbii". "Mi-e frică, pentru că votul de astăzi a arătat foarte clar încrederea ploieştenilor pe care niciodată nu îmi voi permite să o trădez. Arată foarte clar aşteptările despre ceea ce înseamnă un oraş modern, un oraş în care lucrurile să fie normale şi cred că din momentul ăsta începe adevărata luptă pentru a demonstra că nu au fost înşelaţi în votul lor", a precizat candidatul PNL.
Rezultate alegeri locale 2020- Brașov
Candidatul USR PLUS la Primăria Braşov, Allen Coliban, are, conform numărătorii paralele efectuată în 40% din secţiile din municipiu, un avans de 2.000 de voturi faţă de contracandidatul său de la PNL, George Scripcaru, actualul edil.
"Sunt plin de energie şi foarte optimist şi spuneam chiar înainte să văd primele rezultate ale acestor alegeri că vom avea un rezultat bun,(...) pentru Braşov şi braşoveni, după o campanie cu dezbateri în stradă, foarte aproape de oameni şi problemele lor. Democraţia la Braşov a făcut un pas înainte. Avem un avans considerabil şi sunt convins că, mâine, vom sărbători victoria", a spus Allen Coliban.
La rândul său, candidatul USR PLUS la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Tudor Benga, a declarat duminică, pentru Agerpres, că, din primele date privind rezultatul votului există mari şanse pentru ca alianţa să câştige Primăria municipiului Braşov şi alte câteva din judeţ.
La închiderea urnelor, prezența la nivelul județului Brașov a fost mult mai mică față de acum patru ani, prezentându-se la urne doar 218.940 de alegători, respectiv o prezență de 42,00%. La nivelul municipiului Brașov, au fost și mai puțini electori. Au fost prezenți 84.970 de votanți, respectiv o prezență de 34,54%, față de 37,28% (93.344 de persoane), acum patru ani. Este practic cea mai mică prezenţă la vot de după 1989 la nivelul județului.
Rezultate oficiale, de la Biroul Electoral Județean Brașov, sunt așteptate în cursul zilei de luni.
Potrivit unor surse politice, Ionuț Pucheanu, primarul în funcție la Galați, și-a păstrat mandatul după alegerile de duminică, informează Antena 3. În Galați, președinția Consiliului Județean a revenit tot candidatului PSD, Costel Fotea.
Pentru Primăria Galați au candidat 10 persoane, pe lângă Ionuţ Florin Pucheanu (PSD), printre care Marius Stan (PRO România),- Bogdan Ionel Rodeanu (USR-PLUS), Cătălin Cristache (PMP) și Cristian Dima (ALDE).
Primarul Galaţiului şi preşedintele Consiliului Judeţean, social-democraţii Ionuţ Pucheanu şi Costel Fotea, au fost realeşi cu peste 50% din voturi, conform numărătorii paralele a PSD, relatează Agerpres.
"Conform numărătorii paralele, pot să vă anunţ că Ionuţ Pucheanu şi Costel Fotea sunt câştigători ai acestor alegeri cu un scor de peste 50%. Felicitări celor doi colegi ai mei pentru că au câştigat încrederea gălăţenilor şi sunt convins că ceea ce aşteaptă gălăţenii de la ei sunt lucruri care se vor face încă din zilele următoare", a declarat preşedintele PSD Galaţi, europarlamentarul Dan Nica.
Ionuţ Pucheanu a declarat presei că rezultatul său este de 56-57%, procentaj care reflectă că şi-a ţinut promisiunile făcute în urmă cu patru ani, când a câştigat alegerile cu doar 24%.
Rezultate alegeri locale 2020- Arad
Alegerile locale nu au venit fără surprize la Arad. La nivel de municipiu, candidatul PNL Arad, Călin Bibarț a reușit să se impună în mare parte dintre secții, potrivit Aradon.ro, Adrian Wiener clasându-se pe poziția secundă, însă victoria lui Bibarț nu pare nici pe departe atât de detașată pe cât se așteptau liderii PNL.
Fostul ministru de Interne, Mihai Fifor, candidatul PSD la funcţia de primar al municipiului Arad, s-a clasat pe locul al treilea, primul loc fiind ocupat de actualul edil, Călin Bibarţ (PNL). Fifor şi-a recunoscut îngrângerea şi a declarat că a avut o campanie electorală frumoasă.
Mihai Fifor a precizat că PSD Arad rămâne în continuare cu câteva localităţi importante: ”Din fericire, localităţile judeţului ne-au adus multe satisfacţii. Rămânem cu Lipova şi Chişineu-Criş, am făcut impresie la Pâncota, iată trei oraşe deosebit de importante care rămân ale noastre. Am adăugat localităţi noi Secusigiu, Târnova, Dezna, Apateu şi am păstrat altele dar probabil aveţi o listă completă a lor. Cam aceasta este situaţia, ne vom aşeza zilele următoare, vom trage concluzii şi vom intra direct într-o nouă campanie”.
La alegerile locale, cetățenii au putut vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.
Mai există o condiție obligatorie, aceea că cetăţenii pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţă. În cazul în care alegătorii nu se regăsesc pe listele electorale permanente, aceștia vor fi înscrişi pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reşedinţa pe raza secţiei de votare la care s-au prezentat la vot.