Close sidebar
Close sidebar

Rezultate referendum Moldova 2024: Câți cetățeni moldoveni au spus ”DA” pentru aderarea la UE

Rezultate referendum Moldova 2024: Află câți cetățeni moldoveni au spus ”DA” pentru aderarea la UE

Andreea Stoica,

Rezultate referendum Moldova 2024

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Referendumul din Moldova din 2024 privind modificarea Constituției pentru a permite integrarea țării în Uniunea Europeană (UE) a captat atenția întregii regiuni și a Europei. Acest moment istoric a fost marcat de un scrutin extrem de strâns, cu un rezultat parțial care reflectă diviziunea societății moldovenești în ceea ce privește viitorul european al țării.

UPDATE ora 12:40- Rezultate parțiale referendum Moldova 2024: S-au numărat 1.479.735 de voturi, dintre care 745.333 (50,38%) au fost în favoarea integrării în UE, iar 734.402 au fost împotrivă (49,63%).

UPDATE ora 12:00- Rezultate parțiale referendum Moldova 2024:  După numărarea a 99,05% din voturi, procentul celor care au spus ”DA” la referendum este de 50,30%, față de 49,70%, procentul celor care au spus ”NU” aderării la UE.

S-au numărat până la această ora 1.475.934 de voturi, conform g4media.ro

UPDATE ora 10:20- Rezultate parțiale referendum Moldova 2024: 50,18% din voturi sunt pentru modificarea Constituției, potrivit datelor privesc.eu. 49,82% au votat împotrivă. Sunt numărate 98,60% din totalul voturilor exprimate. Pentru modificarea Constituției au votat 736.588, iar împotrivă sunt până la această oră 731.220.

Conform datelor preliminare, cu 98,38% din voturi numărate, procentul cetățenilor care au votat „DA” pentru modificarea Constituției a ajuns la 50,07%, în timp ce 49,93% s-au pronunțat împotrivă.

Această diferență infimă subliniază tensiunile și dezbaterea aprinsă din jurul subiectului aderării la UE

Referendumul a fost organizat în urma unor dezbateri la nivel politic și social privind direcția pe care ar trebui să o urmeze Moldova. Ideea modificării Constituției pentru a facilita integrarea în UE a fost promovată intens de guvernul pro-european, susținut de o parte a societății care vede în aderarea la UE o cale spre stabilitate economică, securitate și modernizare.

Citeste si: Panică pe Aeroportul Otopeni! Un avion care transporta 228 de pasageri a aterizat de urgență- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Soția liderului Hamas Yahya Sinwar aleargă printr-un tunel din Gaza cu o geantă de 32.000 de dolari în mână- antena3.ro

Pe de altă parte, o parte semnificativă a populației, în special din zonele rurale și cele apropiate Rusiei, a rămas sceptică față de beneficiile aderării la Uniunea Europeană, fiind mai apropiată de relațiile tradiționale cu Federația Rusă.

Citește și: UPDATE Rezultate parțiale alegeri și referendum Moldova. Maia Sandu conduce cu peste 35% dintre voturi. Prezență istorică la urne, de peste 51%.

Rezultatele preliminare

Datele oficiale oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC) indică o diferență minimă între voturile „DA” și „NU”. La momentul numărării a 98,38% din voturi, rezultatele sunt următoarele:

50,07% dintre cetățenii moldoveni au votat în favoarea modificării Constituției, susținând integrarea europeană.

49,93% au votat împotriva modificării Constituției, opunându-se acestui pas către UE.

Această marjă extrem de mică, de doar 0,14%, face ca rezultatul final să fie încă incert.

Rezultate referendum Republica Moldova 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Ministrul Agriculturii a anunțat ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor! De ce crește prețul la carnea de porc? Atenționare pentru gospodine- kfetele.ro

Citeste si: Zi de sărbătoare în familia Sterp! Iancu și Denisa Coțolan au spus „DA” la Starea Civilă- radioimpuls.ro

Citeste si: Soția liderului Hamas Yahya Sinwar aleargă printr-un tunel din Gaza cu o geantă de 32.000 de dolari în mână- antena3.ro

Citește și: UPDATE VIDEO Maia Sandu a votat cu puțin timp în urmă. Pragul de validare a fost depășit. Peste 42% dintre alegători au venit la urne: „Moldovenii trebuie să îşi determine soarta”

Structura votului: Diferențele regionale și demografice

Pe lângă numărul total de voturi, se poate observa o diferență notabilă între regiunile țării. În general, orașele mari și zonele cu o populație tânără și educată au înclinat balanța în favoarea integrării europene. Aceste regiuni au avut rate mai mari de vot „DA”, în special în Chișinău, unde aderarea la UE este văzută ca o oportunitate pentru dezvoltare și acces la standarde europene de viață.

În schimb, zonele rurale și regiunile din sudul și estul Moldovei au înregistrat o majoritate a voturilor „NU”.

Rezultate referendum Moldova 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Prezența la vot

Referendumul din 2024 a înregistrat o prezență ridicată la urne, semn al importanței acordate acestui subiect de cetățenii moldoveni. Campaniile de mobilizare a electoratului, atât din partea susținătorilor integrării europene, cât și a celor care se opun acestui pas, au jucat un rol esențial în asigurarea unei participări masive.

Peste 1,55 milioane de cetățeni din Republica Moldova au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE a țării, o prezență record de peste 51,5%. Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.

De asemenea, diaspora moldovenească a avut o contribuție importantă în rezultatul votului, având în vedere că o mare parte a moldovenilor care locuiesc în statele UE sunt favorabili aderării la Uniune. În majoritatea secțiilor de votare din afara țării, procentul de voturi „DA” a fost semnificativ mai mare decât cel din interiorul Moldovei, însă proporția totală a diasporei nu a fost suficientă pentru a crea o diferență majoră în rezultatele naționale.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI