"Aveți rate? Sigur că da! Cine nu are?!"

Mare parte din venitul lunar al acestui domn ajunge la bănci.

"Aproape la de toate! De la apartament, la cumpărături, ca orice român!"

ROBOR a ajuns la valoarea de 4.68%

Roborul a ajuns astăzi la valoarea de 4,68%, cel mai mare nivel din ultimii 9 ani. Cei care au făcut credite din mai 2019 privesc înspre IRCC, aflat tot în creștere.

Toate creditele cu dobândă variabilă depind de acești doi indicatori, la care se mai adaugă și un procent fix stabilit de bancă.

Citeste si: Un polițist îmbrăcat în uniformă a fost prins la furat într-un magazin

Economiștii sunt îngrijorați mai ales de indicele ROBOR.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: BNR, o nouă mutare pentru "îmblânzirea" inflației. Nu dispar norii negri în materie de scumpiri

Irina Chițu, director comercial bancar: "Dacă avem un credit dependent de indicele ROBOR, este bună o refinanțare, pentru că dobânzile fixe sunt mici, sub indicele ROBOR. În cazul în care dobânda fixă este refuzată, se poate cere refinanțarea și trecerea la IRCC, un indice mai mic în acest moment.

Practic, cumpărăm o peridoadă de 5, 10, 15 ani, cât este această dobândă fixă, cumpărăm o periOadă fără griji în care nu ne va crește rata. E adevărat, ea nici nu va scădea."

Orice întârziere se transformă în penalități mai mari decât ROBOR-ul

Atenție și la cardurile de credit și de cumpărături. Ratele fără dobândă rămân așa câtă vreme le plătiți la timp. Orice întârziere se transformă în penalități mai mari decât ROBOR-ul!

Citeste si: Polițistul care a lovit-o pe Raisa a ieșit de sub control judiciar

Cei care au veniturile diminuate, și-au pierdut job-ul ori rata a devenit o povară prea mare mare pot renegocia cu banca.

Citeste si: De ce vrea Rusia ca gazul pe care îl exportă să fie plătit în ruble?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Liviu Fenoghen, președintele CSALB: "În momentul în care nu mai pot să plătească, să ia contact cu creditorii dumnealor. Consumatorii să meargă imediat la bancă sau la IFN, să preizinte într-o solicitare care sunt motivele pentru care nu mai pot să plătească. Și să solicite băncii sau IFN-ului să renegocieze anumite părți ale contractului, astfel încât să își diminueze efortul de plată."

Citeste si: Elev incendiat de colegi într-un liceu din Botoșani, în timpul orelor de curs

Sesizarea se face online, printr-un simplu formular. Medierea este gratuită și nu impune prezența unui avocat.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si