Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 5,07% pe an, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Citeste si: Cât au cheltuit românii de 1 Mai, pe litoral

Luni, ROBOR a depășit pragul de 5% pentru prima dată în ultimii nouă ani, ajungând la valoarea de 5,01%.

Creșterea nu se oprește aici, spun specialiștii.

Indicele ROBOR la trei luni, record în ultimii 9 ani

Indicele ROBOR la trei luni atinsese un nivel mai mare decât cel de azi în urmă cu 9 ani, în data de 2 aprilie 2013, când acesta s-a situat la 5,17% pe an.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 3 mai 2022. Ce se întâmplă cu euro la casele de schimb valutar?

La începutul acestui an, indicele ROBOR care calculează costul creditelor în lei la 3 luni se afla la 3,02% pe an, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an, însă mult sub nivelul din prezent.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si:  VIDEO- Răspunsul ministrului Finanțelor la întrebarea referitoare la masa de Paște: „Să cumpărăm produse românești și să vedem dincolo de masa de sărbători”

La începutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

La ce nivel a ajuns indicele ROBOR la 6 luni

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,21% pe an, de la 5,13% luni, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,27% pe an, de la 5,19% pe an anterior.

Citeste si: ROBOR aprilie 2022. Noi vești proaste pentru românii cu credite bancare

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Creștere semnificativă și pentru indicele IRCC

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an.

Indicere IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si:  VIDEO- ROBOR a atins cel mai mare nivel din ultimii 9 ani. Românii care au împrumuturi cu dobândă variabilă sunt cei mai afectați

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si