România s-a situat în luna septembrie printre ţările UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,8%), Ungaria (3,4%), Cehia (3,3%) şi România (2,1%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,3%), Cipru (minus 1,9%) şi Estonia (minus 1,3%).

În majoritatea țărilor din Europa prețurile scad, nu cresc 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,3% în septembrie, de la un nivel de minus 0,2% în august, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,3%, de la 0,4% luna precedentă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Comparativ cu situaţia din august, rata anuală a inflaţiei în septembrie a scăzut în 13 state membre (inclusiv în România), a rămas stabilă în şapte şi a crescut în alte şapte ţări membre.

„În ansamblu, creșterea de 5% este una semnificativă pentru cei peste 1,3 milioane de români plătiți cu salariul minim sau pentru cei peste 70% dintre pensionari care nu primesc pensii mai mari de 1.200

de lei”, a explicat, pentru  Europa Liberă, Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames.

Pe de altă parte, atrage atenția că, pentru comercianți,  „majorarea a venit oarecum natural, pe fondul scăderii vânzărilor și creșterii costurilor logistice”, în timp ce pentru consumatori,  „creșterea este una semnificativă, dacă este să privim în detaliu evoluția prețurilor”.

Cele mai mari scumpiri din România

INS a anunţat scumpiri la mai multe produse alimentare. Astfel, fasolea s-a scumpit cu 18%, citricele cu 16%, fructele cu 11%, făina cu 7%, şi carnea de porc cu 4%. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si