Proiectul dezbătut în Camera Deputaților a fost depus în iunie 2022 de 12 deputați și senatori PSD și PNL. A trecut de Senat, dar a rămas jumătate de an în Camera Deputaților.

Proiectul de lege avansează în Camera Deputaților: Vârsta consimțământului sexual ridicată la 16 ani

Potrivit Libertatea, câteva surse parlamentare susțin că proiectul a fost blocat în Cameră din cauza opoziției mai multor aleși din coaliția de guvernare.

Astfel, Comisia Juridică din Camera Deputaților a avut miercuri parte de un raport favorabil asupra proiectului. Prin viitoare lege, vârsta de la care se cere consimțământul sexual crește de la 15 la 16 ani.

Citește și: Ce spune Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, despre suspendarea grevei din educație: „Asistăm la o victorie a tuturor celor care au susţinut educaţia”

Conform aceleiași surse, proiectul va avea parte de un vot final săptămâna aceasta, în plenul Camerei Deputaților, iar, potrivit acestuia, orice act sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: UPDATE- VIDEO- Nicolae Ciucă își anunță demisia în ciuda grevei din educație/ Rocada guvernamentală începe astăzi

Însă, există o excepție, și anume clauza „Romeo și Julieta”.

Ce înseamnă clauza „Romeo și Julieta”

Clauza „Romeo și Julieta” este folosită în mai multe legislații europene, precum Codul Penal Francez. Astfel, faptele nu vor fi incriminate dacă diferența dintre persoanele care întrețin raporturi sexuale este mai mică de patru ani. Concret, dacă un băiat sau o fată cu o vârstă de 19 ani are o relație sexuală cu un partener de 15 ani, noua lege nu se va aplica, dacă diferența de vârstă dintre cei doi este sub patru ani.

Clauza „Romeo și Julieta” nu se va aplica nici în cazul în care fapta este comisă de un membru de familie al minorului sau de o persoană care locuiește cu minorul. Nu se consideră excepție de la lege nici în cazul în care minorul se află în îngrijirea sau ocrotirea făptuitorului.

Citește și: Greva din învățământ se suspendă! Anunțul făcut de Sindicate!

 Situații în care clauza menționată: 

  • fapta a pus în pericol viața minorului sau a existat o vătămare corporală;
  • fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;
  • fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane;
  • fapta a fost săvârșită de persoane care au antecedente;
  • fapta a fost săvârșită în schimbul unei remunerații.

Citește și: Ce se va întâmpla cu cadrele didactice care au făcut grevă? Anunțul Ministerului Educației!

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Nu putem ajunge să pedepsim penal situațiile în care doi tineri se îndrăgostesc”, precizează Gabriel Andronache (PNL), membru în Comisia Juridică.

Proiectul a primit aviz favorabil de la CSM, Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si