De ce a urcat rubla rusească la maximul ultimilor 7 ani în raport cu dolarul
Rubla rusească a urcat aproape de pragul maxim al ultimilor 7 ani faţă de dolar, pe piaţa valutară din Moscova. Întărirea monedei rusești vine pe fondul promisiunii viitoarelor plăţi de impozite la sfârşitul luni și în timp ce guvernul de la Moscova şi-a prezentat noul buget, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, la forumul economic anual de la Sankt Petersburg, cei mai importanți factori de decizie din Rusia au declarat că economia țării rezistă mai bine decât se așteptau în fața sancțiunilor occidentale fără precedent.
La ce valoare a ajuns rubla luni: Moneda Rusiei a crescut pe piața valutară cu 1,2%, până la 55,75 faţă de dolar, depășind cel mai ridicat nivel atins de la începutul lunii iulie
2015.
Moneda rusă, victorioasă în plină invazie armată în Ucraina
Moneda rusă a devenit anul acesta cea mai performantă monedă din lume, potrivit analizei Reuters. Creșterea rublei este susţinută de veniturile mari ale Rusiei din exporturile de energie şi de o scădere bruscă a importurilor.
În această săptămână, rubla ar putea să îşi extindă câştigurile, deoarece companiile vor trebui să plătească taxe, pentru care firmele axate pe export îşi convertesc de obicei veniturile în dolari şi euro.
O rublă puternică nu este neapărat un avantaj
Prim-vicepremierul rus, Andrei Belousov, a declarat la forumul economic de la Sankt-Petersburg, că rubla este supraevaluată în acest moment, iar industria Rusiei ar funcționa mai bine dacă moneda ar scădea cu 70- 80 de unităţi faţă de dolarul american.
Potrivit News.ro, discuţia activă despre o rublă ”corectă” arată că există îngrijorări cu privire la impactul nivelului actual asupra bugetului şi importurilor, după cum a declarat Dmitri Polevoi, director de investiţii la Locko-Invest.
Avertisment legat de economia Rusiei
Potrivit Reuters, șeful Sberbank, cea mai mare insrtituție financiar-bancară a țării, a spus că Rusia ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a reveni la nivelurile de dinaintea sancțiunilor impuse de Occident.
În timp ce șeful Băncii Centrale de la Moscova și ministrul rus al Industriei au vorbit despre pericolele unei ruble prea puternice pentru economia țării, analiștii bursieri au avertizat că volatilitatea va crește în viitorul apropiat, iar dolarul va deveni tot mai ieftin de la o
zi la alta în raport cu moneda rusească.
Experții financiari au explicat care sunt factorii-cheie care au contribuit la creșterea rublei de câteva luni încoace: „După introducerea restricțiilor privind retragerea capitalului în străinătate, trei factori influențează cursul rublei: balanța exporturi-importuri, tranzacțiile cu moneda băncilor și fondurilor rusești, precum și o reducere bruscă a comerțului dintre Rusia, SUA și UE".