In articol:
- Ungaria nu se mai opune sancționării Rusiei lui Putin
- Italia susține excluderea Rusiei din sistemul SWIFT
- Cipru și Franța nu se mai opun eliminării Rusiei din SWIFT
Decizia de deconectare a Rusiei de la sistemul global de plăţi interbancare SWIFT va fi luată în câteva zile, a declarat sâmbătă pentru Reuters un guvernator al unei bănci centrale din zona euro.
Citeste si: Vladimir Putin a calculat greșit invazia din Ucraina. "Se aștepta ca Zelenski să fugă"
"Este doar o chestiune de timp, de foarte scurt timp, de ordinul zilelor", a declarat guvernatorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul. "Este suficient? Nu. Este necesar? Absolut. Sancţiunile au sens doar dacă sunt costuri pentru ambele părţi iar acest lucru va fi costisitor", a adăugat sursa citată.
Ungaria nu se mai opune sancționării Rusiei lui Putin
Premierul ungar Viktor Orban a declarat sâmbătă că Ungaria va sprijini sancțiunile UE aplicate Rusiei și că nu va bloca nici excluderea Rusiei din sistemul internațional bancar SWIFT.
Premierul Poloniei anunțase în cursul zilei că și Ungaria și-a dat acordul pentru această măsură aplicată Moscovei.
Citeste si: Kremlin: Putin a stopat înaintarea trupelor în Ucraina, dar Kievul a refuzat dialogul
Italia susține excluderea Rusiei din sistemul SWIFT
Italia a anunțat sâmbătă că va sprijini luarea de măsuri de eliminare a Rusiei din sistemul global de plăți SWIFT, ca parte a sancțiunilor viitoare ale Uniunii Europene împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, a declarat sâmbătă biroul de presă al
Citeste si: Ucraina cere intrarea de urgență în UE
Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro
Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro
Potrivit CNN, în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Mario Draghi a spus că „Italia sprijină pe deplin linia Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv pe cele referitoare la SWIFT, și va continua să facă acest lucru”, a transmis biroul de presă al premierului.
Mario Draghi i-a exprimat lui Zelensky solidaritatea și sprijinul Italiei pentru el și pentru populația ucraineană „în fața atacului din partea Federației Ruse”.
Președintele ucrainean a salutat declarația, postând pe Twitter: „Acesta este începutul unei noi pagini în istoria statelor noastre Ucraina și Italia. #MarioDraghi a susținut, într-o conversație telefonică, deconectarea Rusiei de la SWIFT, furnizarea de asistență în apărare. Ucraina trebuie să devină parte a #UE.”
Citeste si: Vladimir Putin ar putea să folosească "tatăl tuturor bombelor" în Ucraina
Europa a fost divizată în privința interzicerii Rusiei de la SWIFT, ca parte a celor două pachete de sancțiuni pe care le-a convenit de la începutul invaziei Ucrainei.
Cu toate acestea, mai multe țări au renunțat treptat la obiecții, în fața atacului extrem de violent al armatei Rusie în Ucraina.
Cipru și Franța nu se mai opun eliminării Rusiei din SWIFT
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunțat tot sâmbătă că a obținut și acordul Cirpului privind excluderea Rusiei din SWIFT. „Am reușit. Cipru a confirmat că nu va bloca decizia de a interzice Rusia de la SWIFT”, a afirmat Kuleba pe Twitter.
Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro
Citeste si: El este supranumit ''fantoma din Kiev”. Pilotul ucrainean a doborât șase avioane de luptă rusești
Și Franța a spus că va „sprijini” ideea restricțiilor SWIFT, potrivit Elysée, în urma unui apel telefonic între președintele francez Emmanuel Macron și Zelensky.
Vineri, ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a declarat că Franța nu se numără printre țările care au rezerve cu privire la sancțiunile SWIFT.
Germania încă se împotrivește excluderii Rusiei, motivând că „ar avea efecte masive asupra transferurilor de plăţi în Germania”. Nici Statele Unite nu sunt ferm hotărâte să elimine băncile rusești din sistemul standardizat de plată.
Citeste si: Prima slăbiciune a lui Vladimir Putin. "Este tot mai încordat, mai crispat"