Close sidebar
Close sidebar

Rusia publică un manual școlar de istorie care laudă invazia Ucrainei

Manualul aparent scris în doar cinci luni face parte din controlul tot mai strict al Kremlinului asupra narațiunii istorice în școli.

Stefania Pavel,

Manualul aparent scris în doar cinci luni face parte din controlul tot mai strict al Kremlinului asupra narațiunii istorice în școli.

[Sursa foto: The Guardian]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Moscova a prezentat noi manuale de istorie care apără invazia Rusiei în Ucraina înainte ca copiii să se întoarcă la școală în septembrie, informează The Guardian.

Războiul, prezentat din ce în ce mai mult tinerilor din Rusia

În timpul lui Vladimir Putin, Kremlinul și-a întărit controlul asupra povestirii istorice în școli- o tendință care s-a accelerat enorm de când președintele a lansat războiul pe scară largă împotriva Ucrainei în 2022. Invazia Ucrainei, pe care Kremlinul o numește "o operațiune militară specială", a fost din ce în ce mai mult prezentată tinerilor ruși ca făcând parte din misiunea istorică a Moscovei. 

Citește și: Vladimir Putin ordonă evacuarea unui întreg sat din Rusia, din cauza unei rachete. Locuitorii se grăbesc să plece din zonă

Invazia Ucrainei, pe care Kremlinul o numește "o operațiune militară specială", a fost din ce în ce mai mult prezentată tinerilor ruși.

[Sursa foto: The Guardian]

Prezentând noua carte destinată clasei a 11-a  în cadrul unei conferințe de presă la Moscova, ministrul educației, Serghei Kravtsov, a declarat că materialul are ca scop "transmiterea obiectivelor [ofensivei din Ucraina] către elevi".

"Sarcinile de demilitarizare și denazificare, astfel încât școlarii să fie convinși că așa stau lucrurile cu adevărat", a spus el, repetând obiectivele declarate de Putin atunci când a trimis trupe în Ucraina în februarie anul trecut.

Citește și: Ksenia Șoigu, fiica ministrului rus al Apărării, în mijlocul unei "telenovele" regizate de Putin. Divorțul anului în Rusia

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Cartea acoperă o perioadă cuprinsă între 1945 și secolul XXI, iar Kravtsov a declarat că va fi "în toate școlile de la 1 septembrie".
Cartea a fost scrisă în "puțin mai puțin de cinci luni", a spus Kravtsov. "După încheierea operațiunii militare speciale [în Ucraina], după victoria noastră, vom completa în continuare această carte".

Clădire distrusă în atacurile rușilor în Ucraina.

[Sursa foto: The Guardian]

Cartea conține secțiuni despre soldații ruși care "salvează pacea" în 2014, când Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina, care este etichetată în mod repetat drept "stat nazist". De asemenea, cartea denunță sancțiunile occidentale, descriindu-le ca fiind mai rele decât Napoleon, care a mărșăluit asupra Rusiei în 1812. Noua carte de istorie afirmă, de asemenea, că "obiectivul principal" al Occidentului este de a "destabiliza situația din interiorul Rusiei" și prezintă Moscova ca pe o victimă a agresiunii occidentale care luptă pentru existența sa. 

Cartea a fost scrisă în mai puțin de 5 luni

Atunci când descrie originile războiului din Ucraina, cartea îl citează pe Putin, care a afirmat în repetate rânduri că invazia războiului din Ucraina a început pentru a "pune capăt luptelor începute de Occident". Cartea de istorie descrie, de asemenea, Ucraina ca fiind un "stat artificial", reluând lungul eseu al lui Putin "Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor", în care se afirmă că "Rusia a fost jefuită, într-adevăr" atunci când Ucraina a obținut independența în 1991.

Citește și: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina se lasă așteptate. Medvedev: „Inamicul trebuie să vină târându-se în genunchi, cerșind milă”

Consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, care este cunoscut pentru viziunea sa conservatoare asupra istoriei și a fost criticat de unii istorici, a lăudat rapiditatea procesului de producție. "Niciun manual nu a fost creat vreodată în țara noastră într-un timp atât de scurt", a spus el. "Autorii l-au scris practic cu mâna lor". El a adăugat că manualul prezintă "punctul de vedere al statului". 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Alexei Moskalyov a fost separat de fiica sa de 13 ani de când a fost plasat în arest la domiciliu.

[Sursa foto: The Guardian]

Medinsky a părut să se laude cu faptul că această carte rescrie istoria trecutului. "Am rescris complet secțiunile 'anii '70', '80', '90' și '2000'. A fost adăugată o nouă secțiune din 2014 până în prezent, inclusiv operațiunea militară specială", a declarat el. Rusia a declanșat o campanie de revoltă fără precedent împotriva disidenților în timpul ofensivei sale din Ucraina, care s-a extins și în domeniul educației. 

În aprilie, o fetiță rusă a fost luată de lângă tatăl ei după ce a desenat la școală un desen în favoarea Ucrainei.

De asemenea, un tribunal rus a condamnat un fost profesor de istorie la cinci ani și jumătate de închisoare pentru că a făcut referire la criticile online la adresa războiului. După începerea operațiunii din Ucraina, în școlile din Rusia a fost introdusă o nouă materie- "Conversații despre lucruri importante"- menită să insufle patriotismul copiilor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI