Salarii majorate pentru bugetari, de la 1 iulie. Parlamentul a adoptat legile, decizia finală se află la Klaus Iohannis
Parlamentarii au votat noi majorări salariale pentru mai multe categorii de bugetari, potrivit unor amendamente depuse marți în Camera Deputaților. Pentru a intra în vigoare, cele două legi adoptate azi trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis.
UPDATE 15.00. Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
De asemenea, deputații au adoptat și majorarea cu 15% „pentru complexitatea muncii” a salariilor pentru angajații din ministerul Transporturilor și ministerul Culturii, precum și pentru cei din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului.
Totodată, personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%.
Pentru a intra în vigoare majorările, cele două legi trebuie promulgate de președintele Klaus Iohannis.
Deputatul USR Plus, Oana Țoiu, a avertizat marți dimineață că parlamentarii PSD și PNL se pregătesc să voteze o serie de majorări salariale pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru bugetarii care gestionează fonduri europene.
"Astăzi, acum, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare PSD și PNL propun măriri în amendamente noi fără număr", scrie Oana Țoiu pe pagina sa de Facebook.
Majorări de salarii "în mijlocul unei crize economice care bate la ușă"
Potrivit deputatului USR, parlamentarii puterii pun umărul la creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde guvernanții ar fi angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult.
Majorările salariale pentru anumite categorii de bugetari au loc "în mijlocul unei crize economice care bate la ușă" și generează o competiție "aproape imposibilă pentru angajatorii privați din multe județe care nu vor mai putea atrage oamenii de care au nevoie pentru că statul va plăti mult mai
bine", potrivit sursei citate.
Cine sunt bugetarii care primesc mai mulți bani la salariu
Deputatul USR a publicat lista majorărilor salariale propuse de PSD și PNL, prin amendamente noi la legile supuse la vot în plen:
Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății;
Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”
Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”
Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.
de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021
de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022. (era necesar avansul pe legea salarizării unitare dar și aici păstrează decalajele deja create)
de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%