Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au convenit asupra regulilor UE de stabilire a salariilor minime adecvate, conform legislației naționale și convențiilor colective, se arată într-o declarație a Parlamentului European.

Citeste si: Salarii majorate pentru bugetari, de la 1 iulie. Parlamentul a adoptat legile, decizia finală se află la Klaus Iohannis

Noua legislație se va aplica tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau un raport de muncă.

Citeste si: Ce salariu îi oferă Elon Musk unui inginer la Tesla

În Uniunea Europeană există dezacorduri istorice între statele membre asupra salariului minim, din cauza sistemelor naţionale diferite de stabilire a remuneraţiilor, potrivit AFP. Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2200 euro în Luxemburg.

Speranțe pentru majorarea salariului minim în România

Țările UE în care salariul minim este protejat exclusiv prin contracte colective nu vor fi obligate să îl introducă și nici să facă aceste acorduri aplicabile universal.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Potrivit acordului, țările UE vor trebui să evalueze dacă salariile minime statutare existente (adică cel mai mic salariu permis de lege) sunt adecvate pentru a asigura un nivel de trai decent, ținând cont de propriile condiții socio-economice, de puterea de cumpărare sau de nivelurile și evoluțiile naționale de productivitate pe termen lung.

Citeste si: Salariile primarilor și viceprimarilor, majorate în Parlament

Pentru stabilirea unui salariu minim adecvat, țările UE pot stabili un coș de bunuri și servicii la prețuri reale. Statele membre pot aplica, de asemenea, valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut sau 50% din salariul mediu brut.

Deducerile sau variațiile la salariul minim vor trebui să fie nediscriminatorii, proporționale și să aibă un obiectiv legitim, cum ar fi recuperarea sumelor supraevaluate plătite sau deducerile dispuse de o autoritate judiciară sau administrativă.

Negociatorii UE au convenit că țările UE vor trebui să consolideze negocierile colective sectoriale și interprofesionale ca factor esențial pentru protejarea lucrătorilor, oferindu-le un salariu minim.

Majorări ale salariului minim în toate țările UE cu venituri mici

Statele membre în care mai puțin de 80% din forța de muncă este protejată printr-un contract colectiv vor trebui să creeze un plan de acțiune pentru a crește progresiv această acoperire.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru a concepe cea mai bună strategie în acest scop, aceștia ar trebui să implice partenerii sociali și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate și să facă public planul.

Textul convenit luni introduce obligația pentru țările UE de a institui un sistem de aplicare, inclusiv monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a elimina subcontractarea abuzivă, munca independentă falsă, orele suplimentare neînregistrate sau intensitatea crescută a muncii.

Autoritățile naționale vor trebui să asigure dreptul la despăgubiri pentru lucrătorii ale căror drepturi au fost încălcate. De asemenea, autoritățile trebuie să ia măsurile necesare pentru protejarea lucrătorilor și a reprezentanților sindicali, conform acordului citat de publicația Sofia Globe.

Unde se va aplica noul salariu minim european

Cele şase state din UE unde nu există salarii minime – Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia – nu sunt obligate să introducă această prevedere legală; nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si