Close sidebar
Close sidebar

Salariul minim pe economie crește doar în anumite domenii. Guvernul adoptă ordonanța de urgență

Guvernul a hotărât să majoreze salariul minim pe economie după mai mult de o lună în care s-au auzit doar promisiuni. Majorarea va avea loc doar în anumite domenii de activitate.

Madalina Grigore,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

După o perioadă cu promisiuni, Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie. Acest lucru va avea loc doar pe hârtie pentru că veniturile nete ale angajaților nu se vor modifica. 

Cum se traduce creșterea salariului minim pe economie doar în anumite sectoare de activitate?

Salariile brute vor fi majorate la 4582 în construcții şi la 3436 de lei în agricultură și în industria alimentară. Veniturile vor rămâne aceleași iar angajații vor fi obligați să își plătească singuri către stat CASS, contribuţia la sănătate 10%.

Acesta este motivul pentru care veniturile nete vor rămâne neschimbate în urma majorării. 

Cu o lună în urmă, Guvernul a vrut să majoreze salariile în aceste domenii de activitate, dar la o valoare mai mică. Era vorba de 4.500 de lei în construcții și 3.300 de lei în agricultură și industrie alimentară.

Citeste si: Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citește și: Viața la sat versus viața la oraș. Cât costă să trăiești decent în România? Coșul de bază atinge lunar valori exorbitante

Tot la acea vreme s-a constatat și o problemă. După o analiză făcută de Ministerul de Finanțe, a reieșit faptul că veniturile nete ar fi scăzut cu 56 de lei în construcții și 93 de lei în agricultură și industria alimentară.

Au urmat noi discuții și consultări în Consiliul Tripartit.

Astăzi, Guvernul a luat decizia de a adopta ordonanța de urgență prin care sunt prevăzute aceste majorări salariale.

Ce măsuri fiscale vor intra în vigoare începând cu 1 noiembrie 2023?

Măsurile fiscale adoptate ar urma să intre în vigoare în două etape: de la 1 noiembrie și de la 1 ianuarie 2024. Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023 se numără:

Citește și: VIDEO- Sfaturi de la un milionar de succes. „Cei care vor să-și deschisă o afacere trebuie să înțeleagă că antreprenorii sunt problem solver”

- Nu se mai acordă scutire de la plata contribuției pentru sănătate (CASS) pentru angajaţii din construcţii şi agricultură
- IT-știi sunt scutiţi de cota din contribuțiile pentru pensii (CAS) corespunzătoare fondului de pensii administrat privat( cota 4,75% începând cu anul 2024), în limita unui salariu brut de 10.000 lei
- Nu se mai acordă scutire CAM (contribuție asigurătorie de muncă) pentru angajaţii din construcţii, agricultură și industria alimentară.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI